Perfekt runda ägg? Testa en blini- & äggpanna i gjutjärn
Med en blinipanna i gjutjärn, eller äggpanna som de också kallas, kan du alltid få perfekt runda och tjocka ägg. Det beror på att ägget inte kan rinna ut för mycket eftersom stekytan är liten. Och tack vare den höga kanten rinner ägget inte över. Du kan också tillaga blinier i en blini- och äggpanna. Det är en annorlunda och spännande maträtt. I artikeln går vi igenom mer.
Vad är en blini- och äggpanna i gjutjärn?
En blinipanna i gjutjärn är en panna med små stekytor – antingen är det en minipanna i gjutjärn eller är det en större panna med flera mindre stekytor.
Skeppshult Traditional Ägg/Blinipanna Gjutjärn Trähandtag 20x20 cm
En blinipanna har en mindre stekyta och har högre kanter än till exempel en crêpe- eller pannkakspanna i gjutjärn.
Den mindre stekytan med de högre kanterna gör att ett ägg får plats och blir perfekt runt och tjockt i en blinipanna. Det är också därför vi kallar blinipannor för äggpannor – de fungerar lika bra att steka ägg i som att tillaga blinier i.
En blini- eller äggpanna i gjutjärn kan beskrivas som en mindre gjutjärnspanna på runt 10–15 centimeter. Det finns också blini- och äggpannor som är större, men då med flera mindre stekytor.
Gjutjärn är ett populärt material för blini- och äggpannor eftersom gjutjärnet:
- Tål höga temperaturer.
- Klarar av metallredskap om gjutjärnet är oemaljerat.
- Klarar av ugnen om pannan inte har några värmekänsliga delar som till exempel trähandtag.
Skillnader på blinipanna i gjutjärn och plättpanna i gjutjärn
En blinipanna i gjutjärn är lik en plättpanna i gjutjärn. Skillnaden mellan dem är att en blinipanna kan bestå av bara en stekyta (som en gjutjärnspanna i miniformat), men kan också ha flera mindre stekytor, ungefär upp till fyra stekytor per panna.
En plättpanna har sällan bara en stekyta, i stället har en plättpanna oftast sju mindre stekytor i en och samma panna.
En blinipanna har även djupare formar än vad en plättpanna har. Det gör att vi kan tillaga tjockare maträtter i en blinipanna än i en plättpanna eftersom vi får plats med mer smet i blinipannan än i plättpannan.
Vad är blinier?
En blini är sorts pannkaka som är populär i Ryssland. Det skiljer sig dock på hur vi i väst beskriver en blini och hur en blini ser ut i Ryssland.
I väst är blinier oftast tjockare, mindre och porösa plättar som är gjorda på bovetemjöl i stället för vetemjöl. Det är också därför vi kallar gjutjärnspannor i miniformat för blinipannor – små gjutjärnspannor som passar perfekt när du vill tillaga blini på det sättet som vi i väst beskriver en blini.
En blini i Ryssland behöver dock inte alls vara tjock, liten och gjord på bovetemjöl. I Ryssland kan en blini likna mer det vi beskriver som en crêpe. Läs mer i artikeln från finska Hufvudstadsbladet: Den ryska blinin är inte tumstjock Extern länk.
En blini äts ofta med något matigt tillbehör som till exempel kaviar, rom eller lax med mera.
Sammanfattning
Om du önskar perfekt tjocka och runda ägg varje gång du steker ägg ska du testa en blini- och äggpanna i gjutjärn.
Tack vara den mindre stekytan och de höga kanterna får du ett ägg som inte rinner ut för mycket och som därför bli perfekt runt och tjockt varje gång.
Och du kan även testa att tillaga blinier i dem. Det är en annorlunda maträtt som passar dig som vill testa något nytt. Vi rekommenderar följande recept på blinier från ICA Extern länk.
Vanliga frågor om blini- och äggpanna i gjutjärn
En blinipanna i gjutjärn och en äggpanna i gjutjärn är oftast detsamma här i väst.
Det beror på att vi i väst oftast ser blinier som mindre och tjockare pannkakor. Och de har samma storlek som ett normalstort och perfekt tjockt ägg.
Därför har blinipannor och äggpannor i gjutjärn blivit en beskrivning på gjutjärnspannor i miniformat eller gjutjärnspannor med flera mindre stekytor som är djupare än de klassiska plättpannorna.
Nej, en blini- och äggpanna behöver inte vara i gjutjärn. Det finns blini- och äggpannor i andra material som till exempel kolstål.
Vi rekommenderar dock att din blini- och äggpanna är i antingen gjutjärn eller kolstål eftersom dessa två material ger dig goda stekegenskaper och är gjorda av helt naturliga material.