Så oljar och bränner du in din gjutjärnspanna – flera metoder med steg
För att gjutjärnspannor utan emalj ska få en naturlig och skyddande nonstick-yta behöver de brännas in. Det går att bränna in gjutjärnspannor i ugnen eller på spisen. Vi går igenom de två metoderna. Men se upp med ugnen om gjutjärnspannan har trähandtag eller andra värmekänsliga delar.
- Så bränner du in gjutjärnspannan
- Vilken olja passar för inbränning av gjutjärnspannan?
- Därför behöver en gjutjärnspanna brännas in
- Steka in en gjutjärnspanna
- Olja in en gjutjärnspanna
- Sammanfattningsvis – tänk på detta vid inbränning av gjutjärnspannor
- Vanliga frågor om inbränning av gjutjärnspanna
Så bränner du in gjutjärnspannan
Nedan beskriver vi två olika sätt att bränna in gjutjärnspannan på. De olika metoderna har sina för- och nackdelar.
- Så bränner du in gjutjärnspannan i ugnen.
- Så bränner du in gjutjärnspannan på spisen.
Så bränner du in gjutjärnspannan i ugnen – steg för steg
- Värm ugnen till 175 – 225°C och täck ugnsbotten med aluminiumfolie som skydd för droppande olja.
- Rengör din gjutjärnspanna. Du kan använda diskmedel när du rengör din gjutjärnspanna inför inbränning eftersom vi skapar en ny nonstick-yta på gjutjärnspannan när vi bränner in den.
- Torka av din gjutjärnspanna med hushållspapper eller liknande. Den ska vara torr.
- Olja in din gjutjärnspanna med en neutral olja som rapsolja och en bit tyg eller liknande. Det ska inte droppa olja från din gjutjärnspanna. Det ska vara ett tunt lager med olja. Tänk på att även olja in utsidan och handtag om dessa är i gjutjärn.
- Placera gjutjärnspannan upp och ner i mitten av ugnen. Då rinner överflödig olja ner på aluminiumfolien och samlas inte i gjutjärnspannan.
- Låt gjutjärnspannan vara i ugnen i minst en timme.
- Stäng sedan av ugnen och låt gjutjärnspannan svalna inne i ugnen. Denna process kan ta upp till en timme eftersom ugnen och gjutjärnspannan svalnar sakta. Men det gör inget. Det ger dig ett ännu bättre resultat.
- När gjutjärnspannan svalnat och nått rumstemperatur är det dags att skölja av gjutjärnspannan i varmt vatten och granska resultatet.
- Upprepa stegen igen tills du är nöjd med nonstick-ytan på din gjutjärnspanna.
Fördelar med att bränna in gjutjärnspannan i ugnen
- Hela gjutjärnspannan får en skyddande nonstick-yta. Även handtag och kanter som annars är svåra att bränna in.
- Det ryker och luktar mindre under själva inbränningen. Det känns i alla fall så. Var uppmärksam på röken när du öppnar ugnsluckan. Röken är oftast tjock och luktar illa.
- Du behöver inte vara närvarande på samma sätt som när du bränner in gjutjärnspannan på spisen.
Nackdelar med att bränna in gjutjärnspannan i ugnen
- Du kan bara använda ungen om du har en gjutjärnspanna där alla delar tål hög värme. Till exempel kan du inte använda en gjutjärnspanna med trähandtag i ugnen.
- Du får sämre överblick över processen. Det är svårare att övervaka inbränningen i ugnen än om du bränner in gjutjärnspannan på spisen och stått bredvid hela tiden.
- Det tar längre tid att bränna in gjutjärnspannan i ugnen än om du gör det på spisplattan.
Så bränner du in gjutjärnspannan på spisen – steg för steg
- Börja med att rengöra din gjutjärnspanna ordentligt. Torka av och låt din gjutjärnspanna torka så den är torr inför inbränningen.
- Sätt den torra gjutjärnspannan på spisplattan och sätt värmen på 60 – 80 % av max. Har din spis en skala från 1 till 9 motsvarar ungefär 60 – 80 % nummer 7 på spisen.
- Applicera ett tunt lager med en neutral olja, som rapsolja. Tänk på att även applicera olja på kanterna. Använd tygbitar eller pappershanddukar. Det kommer bli varmt i pannan. Se därför till att han en tång i närheten som du kan använda för att stryka ut oljan med.
- När gjutjärnspannan blivit tillräckligt varm är det dags att höja temperaturen igen. Höj spisen till 90 % av max. På en skala från 1 till 9 motsvarar det ungefär nummer 8. Det kommer börja ryka från din panna. Men ta det lugnt. Det ska börja ryka.
- Se till att gjutjärnspannan har tillräckligt med olja som är jämnt fördelat. Låt gjutjärnspannan vara kvar på spisplattan i några minuter.
- Sänk sedan temperaturen och stäng av spisen. Låt gjutjärnspannan svalna i sin egen takt. Fördela oljan jämnt i pannan vid behov.
- När temperaturen i pannan nått rumstemperatur kan du skölja av gjutjärnspannan i varmt vatten.
- Granska resultatet och upprepa processen om det behövs.
Fördelar med att bränna in gjutjärnspannan på spisen
- Består gjutjärnspannan av något annat material än järn eller stål så är en inbränning på spisen att föredra. Till exempel om din gjutjärnspanna har ett trähandtag bör du enbart bränna in den på spisen eftersom träet tar skada i en varm ugn.
- Det går snabbare att bränna in gjutjärnspannan på spisen än i ugnen.
- Du får mer kontroll över process om du bränner in gjutjärnspannan på spisen eftersom du kan övervaka inbränningen och du är mer aktivt närvarande.
Nackdelar med att bränna in gjutjärnspannan på spisen
- Har du en stor gjutjärnspanna kan du behöva bränna in en del av gjutjärnspannan i taget eftersom värmen från spisplattan inte täcker hela botten av gjutjärnspannan. Du kan då behöva flytta runt pannan på spisen för att få en jämn inbränning.
- Det blir svårare att få samma inbränning på kanter och handtag om dessa är av gjutjärn. Det är dock inte lika viktigt som att själva stekytan blir inbränd.
- Det luktar och ryker mer när du bränner in gjutjärnspannan på spisen än i ugnen.
Vilken olja passar för inbränning av gjutjärnspannan?
De flesta oljorna fungerar när du ska bränna in en gjutjärnspanna. Det finns dock några oljor som rekommenderas framför andra.
Vi rekommenderar att välja en neutral olja som är så smaklös som möjligt. Exempel på oljor som lämpar sig för inbränning av gjutjärnspannor är:
- Rapsolja
- Solrosolja
- Sojabönsolja
För mer information om oljor som passar för inbränning av gjutjärnspannor rekommenderar vi Lodges artikel på engelska om olika oljor.
Därför behöver en gjutjärnspanna brännas in
Gjutjärn är järn med en kolhalt på 2 – 4 %. Järn rostar om det inte behandlas. Det är när järn utsätts för vatten eller fuktig luft och syre som korrosion uppstår. Det vill säga att järnet löses upp eller rostar och går sönder sakta men säkert. Därför behöver järn behandlas.
Tar vi till exempel järn som används inom byggnadsindustrin som järnbalkar och järnskruvar, är dessa rostskyddade med en speciell rostskyddsmålning eller förzinkning. Järnet eller stålet får då ett skyddande lager som håller fukt och syre borta från järnet.
På samma sätt behöver vi skydda en gjutjärnspanna. Vi kan dock inte skydda gjutjärnet i en gjutjärnspanna på samma sätt som de gör med byggmaterial genom att rostmåla eller förzinka gjutjärnspannan. I stället används en metod som heter polymerisation.
Polymerisation kallas processen när oljor går från att vara rinniga till att bilda en slät och härdad yta vid upphettning i gjutjärnspannan. Den upphettade oljan bildar en skyddande yta som gör gjutjärnet mer motståndskraftigt mot fukt och syre.
Emaljerade gjutjärnspannor behöver inte brännas in på samma sätt. Emaljerade gjutjärnspannor har ett skyddande ytskikt i form av emaljen som skyddar själva gjutjärnet mot fukt och syre. Därför rostar inte emaljerade gjutjärnspannor lika lätt som gjutjärnspannor utan emalj.
Steka in en gjutjärnspanna
En gjutjärnspanna blir oftast bättre med tiden. Det beror på att när du använder din gjutjärnspanna bränns den in lite varje gång du använder den. Till slut när du stekt tillräckligt många gånger i den kommer du ha en gjutjärnspanna som byggt upp en naturlig och skyddande nonstick-yta.
Det kommer krävas tålamod i början om du väljer denna metod när du ska bränna in gjutjärnspanna men resultatet kommer bli detsamma även om det kommer ta längre tid.
Pannkakor är en perfekt rätt att göra ofta om du behöver steka in din gjutjärnspanna. Du tillsätter rikligt med fett, pannan är varm under en lång tid och temperaturen är relativt hög. Försök ha så hög temperatur som möjligt utan att bränna dina pannkakor om du vill steka in din gjutjärnspanna i samband med stekningen av pannkakorna. Tänk dock på att det kommer krävas flera satser av pannkakssmet innan du uppnår en perfekt nonstick-yta.
Olja in en gjutjärnspanna
Börjar den blänkande svarta färgen i din gjutjärnspanna se gråaktig ut? Då kan det bli dags att bränna in gjutjärnspannan på nytt. Men innan du gör det kan du testa att olja in den med en neutral olja. Stryk på ett tunt lager med neutral olja. Låt gjutjärnspannan suga åt sig av oljan till nästa gång du ska använda den. Torka då bort överflödig olja och använd rikligt med olja när du steker i den.
Upprepar du den processen några gånger kan du snart ha en inbränd och fin gjutjärnspanna igen utan att behöva bränna in den med någon av metoderna som vi beskrivit ovan.
Får du inte resultatet du önskar, rekommenderar vi dig att bränna in din gjutjärnspanna på nytt – i ugnen eller på spisen.
Sammanfattningsvis – tänk på detta vid inbränning av gjutjärnspannor
Som avslutning vill vi skicka med dig några saker att tänka på:
- En nyinköpt gjutjärnspanna är oftast inbränd av leverantören.
- Emaljerade gjutjärnspannor behöver inte brännas in på samma sätt som gjutjärnspannor utan emalj.
- Har din gjutjärnspanna ett trähandtag ska du bränna in den på spisen. Du ska inte stoppa en gjutjärnspanna med trähandtag i ugnen.
- Använd en neutral olja som rapsolja.
- Gjutjärnspannor blir naturligt bättre med tiden om de används eftersom en inbränning sker sakta men säkert varje gång du använder gjutjärnspannan.
Vanliga frågor om inbränning av gjutjärnspanna
En gjutjärnspanna utan emalj måste brännas in för att få en skyddande nonstick-yta som skyddar gjutjärnet mot fukt och som underlättar vid matlagning tack vara ytan som byggs upp vid inbränningen.
De flesta tillverkarna gör detta åt dig idag. Det är alltså inget som du själv behöver göra när du köper en ny gjutjärnspanna. Däremot kan du behöva bränna in din gjutjärnspanna på nytt efter en grovrengöring eller om gjutjärnspannan börjar rosta.
Ovan gäller gjutjärnspannor utan emalj. Har du en emaljerad gjutjärnspanna behöver du inte bränna in den – varken när den är ny eller efter en grovrengöring.
Om din gjutjärnspanna börjar se torr och grå ut på ytan är det ett tecken på att den skyddande nonstick-ytan börjat försvinna. Du kan i så fall behöva bränna in din gjutjärnspanna på nytt. Läs om våra metoder i artikeln om hur du går till väga för att bränna in din gjutjärnspanna igen.
Innan du bränner in din gjutjärnspanna på nytt kan du testa att smörja in din gjutjärnspanna med ett tunt lager neutral olja, som rapsolja, som gjutjärnet får suga åt sig tills nästa gång du använder din panna. Upprepa ett antal gånger och använd rikligt med olja vid stekningen. På det sättet kan du bygga upp en ny nonstick-yta utan att behöva upprepa alla steg vid en inbränning.
Har du en gjutjärnspanna med trähandtag ska den brännas in på spisen. Du ska inte använda en gjutjärnspanna med trähandtag i en varm ugn. Trähandtaget kan då ta skada och gå sönder. Läs mer under rubriken Så bränner du in en gjutjärnspanna på spisen för att bränna in din gjutjärnspanna med trähandtag.