Emaljerad gjutjärnspanna eller gjutjärnspanna utan emalj?
En emaljerad gjutjärnspanna kräver mindre skötsel. Medan en gjutjärnspanna utan emalj blir en bättre panna med tiden om du tar hand om den på rätt sätt. I artikeln går vi igenom vad en emaljerad gjutjärnspanna och en gjutjärnspanna utan emalj är. Samt varför vi gillar gjutjärnspannor utan emalj framför emaljerade gjutjärnspannor.
Emaljerade gjutjärnspannor och gjutjärnspannor utan emalj
Nedan listar vi flera olika emaljerade gjutjärnspannor och gjutjärnspannor utan emalj. Vill du istället gå direkt till en rubrik i artikeln kan du göra det i innehållsförteckningen ovan eller skrolla förbi produkterna nedan.
Emaljerad gjutjärnspanna
Le Creuset Signature Stekpanna Gjutjärn 20 cm Matte Black
Emaljerad gjutjärnspanna
Le Creuset Signature Djup Stekpanna Gjutjärn 26 cm Cerise
Emaljerad gjutjärnspanna
Le Creuset Signature Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm Volcanic
Emaljerad gjutjärnspanna
Le Creuset Signature Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm Cerise
Emaljerad gjutjärnspanna
Le Creuset Signature Traktörpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm Volcanic
Emaljerad gjutjärnspanna
Le Creuset Signature Kvadratisk Grillpanna Gjutjärn 26 cm Volcanic
Gjutjärnspanna utan emalj
Skeppshult Traditional Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 24 cm
Gjutjärnspanna utan emalj
Skeppshult Professional Stekpanna Gjutjärn Stålhandtag 24 cm
Gjutjärnspanna utan emalj
Skeppshult Professional Stekpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
Gjutjärnspanna utan emalj
Skeppshult Traditional Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm
Gjutjärnspanna utan emalj
Skeppshult Valnöt Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm
Gjutjärnspanna utan emalj
Skeppshult Professional Traktörpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
Skillnader och likheter
Vi inleder denna artikel med att gå direkt på skillnaderna och likheterna mellan en emaljerad och oemaljerad gjutjärnspanna.
En emaljerad gjutjärnspanna har en skyddande emalj som ofta täcker insidan och utsidan av pannan. En gjutjärnspanna utan emalj saknar den skyddande emaljen.
Emaljen är ett glasliknande lager som skyddar gjutjärnspannan mot yttre påfrestningar som fukt, syre och annat som kan angripa själva järnet i pannan. Av den anledningen är en emaljerad gjutjärnspanna mer motståndskraftig mot rost som orsakas av fukt och syre.
En gjutjärnspanna utan emalj har inte detta skydd, utan är mer känslig mot fukt och syre. Därför är det viktigare med rätt skötsel av en gjutjärnspanna utan emalj än med en emaljerad gjutjärnspanna.
Men börjar då en gjutjärnspanna utan emalj rosta direkt vid minsta kontakt med vatten? Nej, inte riktigt. En gjutjärnspanna utan emalj ska i stället ha ett naturligt skydd som består av fett som bränns in i gjutjärnet och blir då som ett skyddande lager mellan fukt och gjutjärnet.
Fördelen och nackdelen med det naturliga skyddet som gjutjärnspannor utan emalj har är att det förändras över tid. Det kan bli bättre ju mer du använder pannan men det kan också bli sämre och försvinna helt om du inte sköter om din panna på rätt sätt.
Emaljen i en emaljerad gjutjärnspanna är inget som går att tvätta bort. Det sitter fastbränt på gjutjärnet och förändras inte så mycket över tid som ytan på en gjutjärnspanna utan emalj kan göra.
Matlagningen
Matlagning kan vara svårare i en gjutjärnspanna utan emalj i början. Även att de flesta kommer inbrända när du köper en så blir nonstick-ytan bättre över tiden.
Den emaljerade gjutjärnspannan har sin emalj som ger dig en bra stekyta och kan säkert upplevas bättre till en början. Men en väl inbränd gjutjärnspanna utan emalj har alltid en bättre nonstick-yta än en emaljerad gjutjärnspanna.
Men om du har en dåligt inbränd gjutjärnspanna utan emalj kommer du ha en sämre stekyta än i en emaljerad gjutjärnspanna.
Det handlar helt enkelt om hur du tar hand om dina gjutjärnspannor. Resultatet blir därefter.
Skötseln
En emaljerad gjutjärnspanna är lättare att sköta om än en gjutjärnspanna utan emalj.
Ta bara sådana saker som att du kan använda diskmedel när du rengör en emaljerad gjutjärnspanna samt köra den i diskmaskinen. Dubbelkolla dock alltid vad tillverkaren för din emaljerade gjutjärnspanna säger.
Däremot är själva emaljen känslig mot vassa köksredskap. Därför bör du bara använda träredskap eller andra mjuka köksredskap i din emaljerad gjutjärnspanna.
En gjutjärnspanna utan emalj ska bara rengöras med varmt vatten och en borste. Samt att den kan behövas brännas in emellanåt, vilket du inte behöver göra med en emaljerad gjutjärnspanna.
Vill du ha en så enkel skötsel som möjligt av din gjutjärnspanna är det en emaljerad gjutjärnspanna du ska ha.
Utseendet
Utseendet kan också skilja sig åt mellan en emaljerad gjutjärnspanna och en gjutjärnspanna utan emalj.
Ofta kommer de emaljerade gjutjärnspannorna i färgglada och blanka utsidor. Medan gjutjärnspannorna utan emalj kommer med sitt råa järn utan någon färg.
Här är upp till vad du själv tycker. Antingen gillar du de färgglada och blanka pannorna eller så gillar du det mer robusta lite råare som en gjutjärnspanna utan emalj erbjuder.
Vad är en emaljerad gjutjärnspanna?
En emaljerad gjutjärnspanna är en stekpanna som är gjord i gjutjärn och som har ett lager av en skyddande glasliknande emalj. Emaljen bränns fast på gjutjärnet vid tillverkningen för att skydda gjutjärnet mot yttre påfrestningar och ge gjutjärnspannan en stekyta för att klara av de uppgifter vi ställer på en stekpanna i dagens kök.
Emaljen ger pannorna ett hårt skydd, men trots sin hårda yta är emaljen känslig mot till exempel vassa redskap.
Gjutjärn är inte ett färgglatt material, men tack vare emaljen som bränns på går det idag att göra färgglada gjutjärnspannor.
Le Creuset – emaljerade och färgstarka gjutjärnspannor
Det populära varumärket Le Creuset har specialiserat sig på att göra emaljerade och färgglada gjutjärnspannor. Är det en emaljerad och färgglad gjutjärnspanna som du vill ha, rekommenderar vi Le Creuset som tillverkat emaljerade gjutjärnsprodukter sedan i början av 1900-talet.
32 snygga gjutjärnspannor från Le Creuset →
Vi listar 32 snygga gjutjärnspannor från Le Creuset. Gjutjärnspannor från Le Creuset är dock inte enbart snygga. Vi går igenom för- och nackdelar.
Emaljerad gjutjärnspanna på olika värmekällor
En emaljerad gjutjärnspanna fungerar på flera olika värmekällor. Har du en vanlig spis, gasspis eller en induktionshäll är det inga problem för en emaljerad gjutjärnspanna.
Emaljerade gjutjärnspannor fungerar även på grillen och över öppen eld. Undvik dock att placera din panna direkt i elden. Använd i stället ett galler eller placera den på ett par stenar en bit ifrån elden.
Var också försiktig med att utsätta emaljen för stora temperaturväxlingar. Värm upp och kyl ner dina emaljerade gjutjärnspannor sakta.
Är emaljen farlig i en gjutjärnspanna?
Enligt Kockums är deras emalj inte farlig och innehåller inte några skadliga ämnen.
Men om det uppstår en skada i din gjutjärnspannas emalj rekommenderar vi dig att ta kontakt med tillverkaren eller återförsäljaren och höra med dem vad du bör göra.
Skötsel av emaljerad gjutjärnspanna
Tack vare den skyddande emaljen tål en emaljerad gjutjärnspanna mer än en gjutjärnspanna utan emalj när det kommer till rengöring och diskning.
Du kan till exempel använda diskmedel och till och med köra vissa emaljerade gjutjärnspannor i diskmaskinen. Dubbelkolla dock alltid var som gäller din emaljerade gjutjärnspanna.
Den vardagliga rengöringen av en emaljerad gjutjärnspanna består av varmt vatten, diskborste och lite diskmedel. Torka därefter torrt och ställ undan din panna.
Vill du veta mer om hur du tar hand om din gjutjärnspanna rekommenderar vi vår artikel nedan.
Skötsel av gjutjärnspannor – ta hand om gjutjärnspannan på rätt sätt →
Skötsel av gjutjärnspannor skiljer sig åt om du har en emaljerad gjutjärnspanna eller en panna utan emalj. Vi reder ut skillnaden.
Vad är en gjutjärnspanna utan emalj?
En gjutjärnspanna utan emalj är en stekpanna i rent gjutjärn (rågjutjärn) utan något skyddande lager av emalj. I stället för ett lager av skyddande emalj ska gjutjärnspannor utan emalj brännas in med olja för att få ett skydd mot yttre påfrestningar som fukt och syre.
Det är detta skyddande lager av olja som bränns in som gör gjutjärnspannan till en stekpanna med en naturlig nonstick-yta.
Den skyddande och naturliga nonstick-ytan i en gjutjärnspanna utan emalj har inga problem att motstå vassa metallredskap men däremot är diskmedel och maskindisk nonstick-ytans värsta fiende.
Skeppshult – svenska gjutjärnspannor utan emalj
Det finns många populära varumärken som specialiserat sig på gjutjärnspannor utan emalj och ett av dem är det svenska Skeppshult. Skeppshult har handgjutit sina gjutjärnsprodukter sedan i början av 1900-talet.
Är du intresserad av en oemaljerad gjutjärnspanna, rekommenderar vi en gjutjärnspanna från Skeppshult. Gjutjärnspannorna från Skeppshult är våra favoriter.
35 robusta gjutjärnspannor från Skeppshult →
Vi gillar Skeppshults gjutjärnspannor. I artikeln listar vi 35 robusta gjutjärnspannor från Skeppshult och går igenom för- och nackdelar.
Oemaljerad gjutjärnspanna på olika värmekällor
Gjutjärnspannor utan emalj fungerar på flera olika värmekällor. Har du en vanlig spis med spisplattor, gasspis eller en induktionshäll kommer din gjutjärnspanna utan emalj fungera utan några problem.
Om du vill laga mat utomhus kan du placera din gjutjärnspanna utan emalj direkt på grillens galler eller över öppen eld.
Ska du laga mat över öppen eld med din gjutjärnspanna ska du inte placera pannan direkt i elden. Använd ett galler eller ett par stenar att sätta den på. Risken är annars att värmen blir för hög när du ska steka och resultatet blir inte så bra.
Tänk på att inte utsätta gjutjärnet för snabba temperaturväxlingar. Detta gäller både vid upphettning och nedkylning. Låt gjutjärnet värmas upp sakta och kylas ned sakta när gjutjärnspannan gjort sitt.
Skötsel av gjutjärnspanna utan emalj
En gjutjärnspanna utan emalj ska skötas på rätt sätt för att du ska få en gjutjärnspanna som håller länge.
Diska inte en gjutjärnspanna utan emalj med diskmedel eller i diskmaskinen eftersom den naturliga och skyddande feta nonstick-ytan löses då upp och försvinner.
Använd bara varmt vatten och en borste eller mjuk svamp.
När och om du behöver grovrengöra din gjutjärnspanna utan emalj kan du använda diskmedel eller salt för att rengöra den. Du behöver troligtvis bränna in den på nytt efter en grovrengöring.
Läs gärna våra artiklar nedan om hur du tar hand om, rengör och bränner in din gjutjärnspanna.
Skötsel av gjutjärnspannor – ta hand om gjutjärnspannan på rätt sätt →
Skötsel av gjutjärnspannor skiljer sig åt om du har en emaljerad gjutjärnspanna eller en panna utan emalj. Vi reder ut skillnaden.
Så rengör och diskar du din gjutjärnspanna – flera steg att följa →
Stor guide med flera punkter över hur du rengör och diskar din gjutjärnspanna. Öka livslängden på din gjutjärnspanna med våra tips.
Så oljar och bränner du in din gjutjärnspanna – flera metoder med steg →
Vi går igenom hur du bränner in en gjutjärnspanna i ungen eller på spisen. Vilka för- och nackdelar finns det med de två metoderna?
Vad vi tycker om de två varianterna av gjutjärnspannor
Vi i redaktionen gillar emaljerade gjutjärnspannor eftersom de kräver mindre skötsel än gjutjärnspannor utan emalj.
Men vi är överens om att gjutjärnspannor utan emalj är vår favorit mellan de två olika varianterna. Dels gillar vi våra metallredskap i köket och vill kunna använda dem fritt utan att tänka på att vi ska repa och skada emaljen. Dels gillar vi den naturliga nonstick-ytan som utvecklas i pannorna utan emalj, även om det är tålamodsprövande i början.
Vi gillar också att gjutjärnspannorna utan emalj är mer levande. Om vi sköter om dem rätt blir de fantastiska redskap i köket.
Våra favoriter är Skeppshults gjutjärnspannor med stålhandtag. Dels är det ett bra hantverk. Dels går de att använda i ugnen tack vare sitt handtag i stål.