Välj rätt gjutjärnspanna – vi hjälper dig med vår stora guide
Vid val av gjutjärnspanna ska du först titta på vilket behov du har. Därefter bör du titta på om du gillar emaljerade gjutjärnspannor eller gjutjärnspannor utan emalj. Fundera på om din gjutjärnspanna behöver några speciella egenskaper, till exempel att den ska klara en hög temperaturer i ugnen. Dessa funderingar samt tips på produkter som kan passa dina önskemål går vi igenom i artikeln.
- Olika typer av pannor i gjutjärn
- Gjutjärnspanna med eller utan emalj
- Varumärken som tillverkar gjutjärnspannor
- Gjutjärnspannor på olika värmekällor
- För- och nackdelar med gjutjärnspannor
- Skötsel av gjutjärnspannor
- Att laga mat i gjutjärnspannor
- Tänk på detta när du ska välja gjutjärnspanna
- Alla våra artiklar om gjutjärnspannor
Olika typer av pannor i gjutjärn
Idag finns det ett stort antal av olika pannor i gjutjärn.
Nedan går vi igenom olika typer av pannor i gjutjärn.
Stekpannor i gjutjärn
Vanliga stekpannor i gjutjärn behöver knappast någon närmare beskrivning. Men vi har märkt att vanliga stekpannor ibland blandas ihop med traktörpannor. En vanlig stekpanna har sidor som lutar utåt för att du lättare ska komma under det du tillagar med till exempel en stekspade eller grilltång.
Vanliga stekpannor i gjutjärn lämpar sig därför till vanlig stekning av kött, fågel, fisk eller grönsaker.
Traktörpanna i gjutjärn
En traktörpanna i gjutjärn har höga och raka kanter. Traktörpannor har en fördel mot vanliga stekpannor om du först vill steka något och sen tillaga såsen direkt i samma panna.
På grund av sina höga kanter är det lättare att se till att såsen stannar i pannan även vid kraftigare omrörning.
Traktörpannor i gjutjärn är vår favorit för att vi gillar att tillaga såsen direkt i pannan efter stekning. När du brynt klart köttet, fågeln eller grönsakerna kan du hälla på grädde och soja. På några minuter har du en god sås med smak från det du nyss stekte. Enkelt och gott, tycker vi.
Grillpanna i gjutjärn
En grillpanna har en räfflad stekyta för att ge det du tillagar grillränder. Ungefär som om du grillar något på ett galler.
Fördelar med grillpannor i gjutjärn är att de tål en hög temperatur. Och om din grillpanna har ett skaft av värmetåligt material kan du låta köttbiten eller grönsakerna gå klart i ugnen utan att behöva byta panna eller flytta över till en ugnsform.
14 grillpannor i gjutjärn som ger fina grillränder →
Vi listar 14 olika grillpannor i gjutjärn. Men ska en grillpanna i gjutjärn vara emaljerad eller utan emalj? Vi går igenom skillnaderna.
Munkpanna i gjutjärn
En munkpanna är en panna, oftast med sju djupa formar, som lämpar sig för att tillaga munkar utan hål i. Till exempel danska æbleskiver.
Fisk- och filépanna i gjutjärn
En fisk- och filépanna är avlång i formen. Tillagar du ofta större fiskbitar eller avlånga filéer är en fisk- och filépanna i gjutjärn att föredra eftersom du slipper dela upp det du ska steka. Oftast får du plats med kött- eller fiskbiten i hela sin form på grund av pannans avlånga form.
Blini- och äggpanna i gjutjärn
Äggpanna eller blinipanna som det kallas ser ut som en plättlagg men med större och djupare stekytor. Oftast har de fyra stekytor att tillaga äggen på. Det finns även små blinipannor som passar dig som vill steka ett ägg åt gången.
Med en blinipanna får du alltid perfekt runda och tjocka ägg.
Perfekt runda ägg? Testa en blini- & äggpanna i gjutjärn →
Önskar du perfekt runda och tjocka ägg? Vi beskriver vad en blini- och äggpanna i gjutjärn är och hur den kan hjälpa dig
Pannkaks- och crêpepanna i gjutjärn
Till skillnad från en vanlig stekpanna har en pannkakspanna, eller crêpepanna som det kallas, låg kant. Nästintill ingen kant alls.
Fördelen med så låg kant när du ska tillaga pannkakor eller crêpes är att det är enkelt att in med redskap mellan stekytan och pannkakan samt att det blir enklare när du ska låta pannkakan glida över från pannkakspannan till tallriken.
9 pannkakspannor i gjutjärn för perfekta pannkakor →
Vi listar 9 pannkakspannor i gjutjärn. Vi resonerar även kring för- och nackdelar med en pannkakspanna i gjutjärn.
Plättlagg i gjutjärn
En plättlagg i gjutjärn är ett klassiskt stekkärl i köket. Med sina små runda cirklar underlättar det tillagningen av plättar. Det är nästan ett måste om du effektivt ska tillaga plättar.
Ett normalstort plättjärn har oftast sju stekytor per järn vilket gör att det inte behöver ta hela eftermiddagen att steka en plättsats.
6 plättlagg i gjutjärn som förenklar plättgräddningen →
Vi listar 6 plättlagg i gjutjärn som underlättar vid plättbaket. Vi går också igenom för- och nackdelar med plättlagg i gjutjärn.
Gjutjärnspanna med eller utan emalj
Gjutjärnspannor går att dela in i två stora kategorier:
- Emaljerade gjutjärnspannor
- Gjutjärnspannor utan emalj
Nedan beskriver vi de olika varianterna samt ger några för- och nackdelar.
Emaljerade gjutjärnspannor
Emaljerade gjutjärnspannor har en glasliknande emalj som skyddar gjutjärnet mot yttre påverkan som fukt och syre. Emaljen bränns direkt på gjutjärnet och går inte att få bort om du hellre skulle vilja ha en gjutjärnspanna utan emalj. Emaljen ger gjutjärnspannan en skyddande yta som är slitstark men ändå känslig mot vassa föremål.
Fördelar med emaljerade gjutjärnspannor:
- Lätta att rengöra. I många fall kan du använda diskmedel vid rengöring samt även köra gjutjärnspannan direkt i diskmaskinen om tillverkaren skriver det. Det beror på att emaljen är så pass intakt att det skyddar gjutjärnet mot vattnet och mot diskmedlet.
- Behöver inte brännas in.
- Skötseln är mindre krävande jämfört med gjutjärnspannor utan emalj.
Nackdelar med emaljerade gjutjärnspannor:
- Kan få missfärgningar i emaljen som är svåra att få bort.
- Vassa metallredskap bör inte användas för det kan repa och skada emaljen.
- Går emaljen sönder är de svåra att laga.
Gjutjärnspannor utan emalj
Gjutjärnspannor som saknar emalj har inte samma yta som skyddar gjutjärnet mot yttre påfrestningar. I stället byggs det upp en skyddande nonstick-yta genom att bränna in en neutral olja i gjutjärnet. Denna yta ger då ett skydd mot fukt och syre samt underlättar vid stekning.
Ytan som skapats genom inbränningen är dock inte lika hållbar som emalj. Därför ska du undvika diskmedel och diskmaskin när du rengör en gjutjärnspanna utan emalj.
Fördelar med gjutjärnspannor utan emalj:
- Du kan använda alla typer av redskap. Även metallredskap.
- Har du byggt upp en bra nonstick-yta kommer det underlätta matlagningen.
- Sköts en gjutjärnspanna utan emalj rätt kommer den hålla hur länge som helst. Även om hela pannan har börjat rosta går det oftast att rädda den genom en grovrengöring och en ny inbränning.
Nackdelar med gjutjärnspannor utan emalj:
- Kräver mer och rätt skötsel än en emaljerad gjutjärnspanna. Du ska till exempel inte använda diskmedel i en gjutjärnspanna utan emalj. Risken är då att du behöver bränna in den på nytt för att återskapa nonstick-ytan som diskmedlet löser upp.
- Mår bra av att brännas in då och då för att upprätthålla den skyddande nonstick-ytan.
- Gjutjärnspannor utan emalj kan ge en känsla av att de aldrig blir riktigt rena eftersom de mår som bäst om de har en fet och skyddande yta.
Vill du läsa mer om emaljerade och oemaljerade gjutjärnspannor?
Står du fortfarande i valet och kvalet gällande en emaljerad gjutjärnspanna eller en gjutjärnspanna utan emalj? Läs vår artikel om ämnet.
Emaljerad gjutjärnspanna eller gjutjärnspanna utan emalj? →
Ska du välja en emaljerad gjutjärnspanna eller gjutjärnspanna utan emalj? Vi går igenom för- och nackdelar och ger dig svar på vår favorit.
Varumärken som tillverkar gjutjärnspannor
Det finns många varumärken som tillverkar gjutjärnspannor idag. Bland annat har vi svenska Skeppshult, Ronneby Bruk och Cerveras egna varumärke Anders Petter. Till detta kommer det flera utländska varumärken som tillverkar gjutjärnspannor av hög kvalitet. Några av dessa är franska Le Creuset och amerikanska Lodge.
Handgjutna gjutjärnspannor i Sverige från Skeppshult
Det klassiska varumärket Skeppshult har handtillverkat gjutjärnsprodukter sedan 1906. Skeppshults gjutjärnspannor finns i många olika utföranden. Och det finns alltid en panna som passar dina behov från Skeppshult.
Vi på redaktionen har en förkärlek till Skeppshults gjutjärnspannor eftersom flera av deras pannor går att köra i ungen, alla deras pannor är utan emalj och det är bra kvalitet rakt igenom som aldrig har svikit oss.
Skeppshult Professional Stekpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
Skeppshult Traditional Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm
Skeppshult Professional Traktörpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
35 robusta gjutjärnspannor från Skeppshult →
Vi gillar Skeppshults gjutjärnspannor. I artikeln listar vi 35 robusta gjutjärnspannor från Skeppshult och går igenom för- och nackdelar.
Färgglada gjutjärnspannor från Le Creuset
Det franska varumärket Le Creuset som mest är kända för sina färgglada emaljerade gjutjärnsprodukter har även färgglada emaljerade gjutjärnspannor.
Är det en emaljerad och färgglad gjutjärnspanna du vill ha behöver du inte fortsätta leta. Le Creuset har det samt att det är bra kvalitet rakt igenom, vilket även kan ses på priset som ligger över tusen kronor för en panna.
32 snygga gjutjärnspannor från Le Creuset →
Vi listar 32 snygga gjutjärnspannor från Le Creuset. Gjutjärnspannor från Le Creuset är dock inte enbart snygga. Vi går igenom för- och nackdelar.
Lätta gjutjärnspannor från Ronneby Bruk
Varumärket Ronneby Bruk från Blekinge har specialiserat sig på att göra lätta gjutjärnsprodukter som pannor. Genom att göra gjutjärnspannor tunnare utan att tumma på kvaliteten har de fått ner vikten på sina gjutjärnspannor.
För många är tyngden ett stort problem när det kommer till gjutjärnspannor. Och om du känner likadant rekommenderar vi att titta närmare på gjutjärnspannor från Ronneby Bruk.
Helgjutna gjutjärnspannor från Lodge Cast Iron
Det amerikanska varumärket Lodge Cast Iron har med sina gjutjärnspannor skapat sig en speciell plats hos oss alla gjutjärnsentusiaster. Utan några krusiduller skapar Lodge gjutjärnspannor i ett stycke, vilket ger ett intryck av hög kvalitet.
Lodge är likt vårt svenska varumärke Skeppshult. Det är bra kvalitet rakt igenom, det är gjutjärnspannor utan emalj och i USA är det Lodges pannor som går att hitta på loppmarknader, medan i Sverige går det nästan alltid att hitta gjutjärnspannor från Skeppshult.
Vi i redaktionen gillar Logde extra mycket på grund av deras höga kvalitet, oemaljerade yta och deras helgjutna sätt att tillverka gjutjärnspannor.
12 praktiska gjutjärnspannor från Lodge Cast Iron →
Vi listar 12 praktiska gjutjärnspannor från Lodge Cast Iron och går igenom 3 olika serier. Läs vad som skiljer serierna åt och hitta din favorit idag.
Gjutjärnspannor med avtagbara handtag från Fiskars
Det finska varumärket Fiskars som mest är kända för sin orange sax tillverkar även gjutjärnspannor av hög kvalitet.
Fiskars gjutjärnspannor är emaljerade och kräver därför minimal skötsel.
En smart sak med många av Fiskars gjutjärnspannor är att de har ett avtagbart trähandtag. Det är smart eftersom du slipper bränna dig på handtaget vid vanlig stekning men du kan ändå använda gjutjärnspannan i ugnen genom att ta bort handtaget.
Gjutjärnspannor för bra pris från Anders Petter
Cerveras egna varumärke Anders Petter tillverkar gjutjärnspannor som passar många plånböcker. Anders Petters gjutjärnspannor är ett bra budgetval för runt femhundra kronor.
9 prisvärda gjutjärnspannor från Anders Petter →
✓ Vi går igenom 9 gjutjärnspannor från Anders Petter. ✓ Listar motsvarande pannor från andra varumärken. ✓ Tittar på för- och nackdelar.
Gjutjärnspannor på olika värmekällor
Gjutjärnspannor har den fina egenskapen att de fungerar på alla värmekällor utan att pannan behövs anpassas på något sätt.
Gjutjärnspannor på spisen
En gjutjärnspanna fungerar på alla typer av spisar. Har du en vedspis, vanlig spishäll med plattor, gasspis eller en induktionshäll så fungerar gjutjärnspannan lika bra på alla typer av spisar.
Gjutjärnspannor på induktionshäll
Gjutjärnspannor fungerar på alla typer av induktionshällar.
En induktionshäll skapar ett magnetfält som värmer upp botten av gjutjärnspannan. För att ett magnetfält ska skapas behöver föremålet som ska värmas upp vara magnetiskt. Eftersom en gjutjärnspanna är gjord i gjutjärn skapas det bra värmeledning i en gjutjärnspanna på en induktionshäll.
Därför fungerar gjutjärnspannor så bra på induktionshällar →
Vi reder ut varför gjutjärnspannor fungerar så bra på induktionshällar. Samt vad du ska tänka på när du använder gjutjärnspannan på induktionshällen.
Gjutjärnspannor i ugnen
Om du väljer en gjutjärnspanna som bara består av värmetåliga delar kan du använda din panna i ugnen.
Du ska se upp med gjutjärnspannor som har trähandtag som blivit populärt idag. Du ska inte stoppa in din gjutjärnspanna med trähandtag i ungen eftersom träet då kan ta skada.
Det är smidigt med gjutjärnspannor som klarar ugnen →
Många gjutjärnspannor kan användas i ugnen. Men inte alla. Vi reder ut vad du ska tänka på.
Gjutjärnspannor över öppen eld
En gjutjärnspanna utan emalj och trähandtag fungerar lika bra över öppen eld som på en spis.
Säkerställ bara att alla delar är värmetåliga på gjutjärnspannan och att du inte ställer gjutjärnspannan direkt på elden eller den glödande kolen. Använd gärna ett par stenar eller grillgaller mellan gjutjärnspannan och elden.
Har du en emaljerad gjutjärnspanna kan du använda även denna att laga mat över öppen eld. Emaljen kan dock bli missfärgad av elden men det är inget som påverkar funktionen av gjutjärnspannan.
Vi rekommenderar dock gjutjärnspannor utan emalj om du ofta vill laga mat över öppen eld.
Laga mat utomhus över öppen eld med gjutjärnspannor →
Ja, du kan använda gjutjärnspannor över öppen eld. Men se upp om de har värmekänsliga delar. Vi går igenom vad två populära tillverkare säger.
För- och nackdelar med gjutjärnspannor
Det finns många fördelar med en gjutjärnspanna, men det finns även en del nackdelar som vi går igenom nedan.
En bra sammanfattning av gjutjärnspannor är att du behöver visa dem mer kärlek än en vanlig panna, och i gengäld kan du få en panna som håller och är dig trogen i hela ditt liv.
Fördelar med gjutjärnspannor
- Gjutjärnspannor har bra och jämn värmefördelning.
- En gjutjärnspanna är tung. Det gör att den håller sig på plats på spisen och åker inte runt även om du rör runt i den.
- Du kan använda alla redskap i en gjutjärnspanna utan emalj. Har du en emaljerad gjutjärnspanna bör du undvika vassare redskap i metall för de kan repa emaljen.
- Gjutjärnspannor fungerar på alla typer av spisar. Har du en gammal spis eller en ny spis med induktionshäll kommer dina gjutjärnspannor göra sig lika bra på båda.
- Tål höga temperaturer. Har du ett värmetåligt handtag tål gjutjärnspannor höga temperaturer i ungen.
- Sköts gjutjärnspannan rätt kommer den bara bli bättre och bättre med åren. Till skillnad mot en teflonpanna som bara blir sämre och mer hälsofarlig med åren.
- Tar du hand om din gjutjärnspanna kommer den hålla i generationer.
- Fin stekyta och lätt att steka i när det byggts upp en skyddande nonstick-yta.
- Vi människor behöver få i oss järn för att kroppen ska fungera. När vi tillagar något i en gjutjärnspanna släpper den ifrån sig järn. Maten blir på så sätt järnberikad. Detta gäller främst gjutjärnspannor utan emalj eftersom maten kommer i kontakt direkt med järnet vilket inte är fallet med emaljerade gjutjärnspannor. Tillagar du syrliga maträtter släpper oemaljerade gjutjärnspannor ifrån sig ännu mer järn.
Nackdelar med gjutjärnspannor
- Skötseln av en gjutjärnspanna tar längre tid än till exempel en rostfri stekpanna.
- Har du en gjutjärnspanna utan emalj ska den diskas utan diskmedel. Det kan upplevas ofräscht i början.
- Bör inte diskas i diskmaskin. Även om det finns modeller där tillverkarna säger att det går.
- Tyngden. Det är en fördel när den står på spisen, men en nackdel när du ska diska den och flytta den ut och in i skåp. Det finns dock gjutjärnspannor i lättviktsgjutjärn om tyngden är avskräcker dig.
- Mat som tillagas i en gjutjärnspanna kan få en järnsmak som är motbjudande för många. När vi frågat runt bland nära och kära är det några få som inte gillar järnsmaken som maten får när den tillagas i en gjutjärnspanna. Det ska dock tilläggas att järnet är bra för oss. Och en gjutjärnspanna utan emalj där du använder syrliga ingredienser som tomat, kommer smaka mer av järn är en emaljerad gjutjärnspanna där det inte finns några syrliga ingredienser. Det är värt att tänka på om järnsmaken inte går hem hos dig.
Skötsel av gjutjärnspannor
En nackdel med gjutjärnspannor är att de kräver mer skötsel, än till exempel stekpannor i rostfritt stål, för att bli en god vän i köket.
Men det är inget överdrivet jobb att ta hand om en gjutjärnspanna om du har kunskap om hur en gjutjärnspanna fungerar. Du behöver till exempel inte bränna in din gjutjärnspanna flera gånger om året om du tar hand om den på rätt sätt.
Skötsel av gjutjärnspannor – ta hand om gjutjärnspannan på rätt sätt →
Skötsel av gjutjärnspannor skiljer sig åt om du har en emaljerad gjutjärnspanna eller en panna utan emalj. Vi reder ut skillnaden.
Nedan går vi igenom hur du sköter om din gjutjärnspanna. Det är sammanfattningar och vill du läsa mer om respektive typ av skötsel rekommenderar vi de länkade artiklarna under respektive rubrik.
Rengöra och diska gjutjärnspannan
Du rengör och diskar din gjutjärnspanna utan emalj i varmt vatten och med en diskborste eller mjuk svamp.
Har du en emaljerad gjutjärnspanna tål de mer när det kommer till diskning. Du kan till och med använda diskmedel i vissa emaljerade gjutjärnspannor om tillverkaren tydligt skrivit det i sina instruktioner.
Så rengör och diskar du din gjutjärnspanna – flera steg att följa →
Stor guide med flera punkter över hur du rengör och diskar din gjutjärnspanna. Öka livslängden på din gjutjärnspanna med våra tips.
Gjutjärnspannan i diskmaskinen
Du ska inte diska din gjutjärnspanna utan emalj i diskmaskinen. Då kommer den skyddande nonstick-ytan försvinna och gjutjärnet kan ta skada i form av rost som kan angripa pannan.
Har du däremot en emaljerad gjutjärnspanna finns det varumärken som säger att det går att diska deras gjutjärnspannor i diskmaskinen, men att det kan bleka pannans färg.
Kör inte gjutjärnspannan i diskmaskinen – men det finns undantag →
Diska inte gjutjärnspannan i diskmaskinen. Men det finns undantag – helemaljerade gjutjärnspannor. Vi reder ut alla frågor.
Bränna in gjutjärnspanna
Om du behöver bränna in din gjutjärnspanna på nytt eller du har kommit över en gammal panna kan du göra det om du har en gjutjärnspanna utan emalj.
Behöver du bränna in din gjutjärnspanna på nytt rekommenderar vi vår artikeln nedan. Där ger vi tips på flera olika metoder du kan testa.
Så oljar och bränner du in din gjutjärnspanna – flera metoder med steg →
Vi går igenom hur du bränner in en gjutjärnspanna i ungen eller på spisen. Vilka för- och nackdelar finns det med de två metoderna?
Rädda en gammal och rostig gjutjärnspanna
Har du kommit över en gammal och rostig gjutjärnspanna på till exempel en loppmarknad går det oftast att rädda den genom att först grovrengöra pannan och sen bränna in den på nytt.
Detta gäller om gjutjärnspannan är utan emalj. Kommer du över en emaljerad gjutjärnspanna där emaljen spruckit bör du vara mer försiktig.
Så räddar du en gammal och rostig gjutjärnspanna →
Det går att rädda en gammal och rostig gjutjärnspanna. Vi har sammanställt fyra olika metoder för att göra din gjutjärnspanna som ny igen.
Ny gjutjärnspanna
En ny gjutjärnspanna utan emalj är idag oftast redan inbränd och behövs bara sköljas av i varmt vatten. I början kan din nya gjutjärnspanna utan emalj upplevas som att all mat bara fastnar i den. Ha tålamod och använd extra fett i pannan i början. Efter några månader kommer pannan bli bättre och bättre.
Ny gjutjärnspanna som du ska använda första gången? →
Tänk på detta om du har en ny gjutjärnspanna som du ska använda första gången – sammanställd lista med råd från flera varumärken.
Att laga mat i gjutjärnspannor
Att laga mat i gjutjärnspannor kan i början vara frustrerande. Du har skaffat en gjutjärnspanna som är dyrare än en annan panna och resultatet blir inte som du tänkt dig. Maten bränner fast, gjutjärnspannan är tung och otymplig och den är svår att rengöra.
Allt det har vi i hört från personer som har börjat använda sin nya gjutjärnspanna. Och vi känner igen oss.
Med en gjutjärnspanna behöver vi ha tålamod. Vi behöver använda extra fett i början och vi behöver lägga extra energi på att rengöra den.
Men vi lovar, efter några gånger som du använt den kommer den bli bättre. Nonstick-ytan kommer förbättras och rengöring kommer bli enklare med tiden.
Steka i gjutjärnspannor
När du ska steka i en gjutjärnspanna rekommenderar vi att använda extra fett som olja eller smör. Låt stekpannan bli ordentligt varm. Du ska inte maxa spisen, men pannan ska vara varm. Lägg sedan i det du ska steka och låt det ligga en stund. Försök inte röra på köttet, kycklingen, haloumin eller vad du än steker för tidigt.
Det är viktigt att det skapas en stekyta på till exempel köttet som gör att köttbiten lättare släpper från stekytan. Med en tillräckligt varm panna får du den perfekta stekytan som alla mästerkockar önskar.
Så här stekar du i en gjutjärnspanna →
Att steka i en gjutjärnspanna kräver tålamod i början. Vi går igenom vad du ska tänka på och ger flera tips på hur du lyckas.
Tänk på detta när du ska välja gjutjärnspanna
När du ska välja en gjutjärnspanna bör du tänka på följande:
- Vad ska du använda din gjutjärnspanna till?
- Vill du ha en emaljerad gjutjärnspanna eller en panna utan emalj?
- Spelar varumärket en stor roll?
- Vill du kunna använda gjutjärnspannan i ugnen och över öppen eld?
- Vilken storlek passar dina behov samt din spis?
- Spelar utseendet som färg en stor roll?
Nedan går vi igenom punkterna mer ingående för att ge dig mer kunskap om de olika valen du behöver göra.
Vad ska du använda gjutjärnspannan till?
Vad du ska använda gjutjärnspannan till är det första frågan du behöver ställa dig.
Är det till exempel vanlig stekning, samt att du vill kunna använda den i ungen och även tillaga sås direkt i pannan. I så fall rekommenderar vi en traktörpanna från Skeppshult.
Vill du i stället utföra så lite skötsel som möjligt och du bara vill ha en enkel men bra gjutjärnspanna av hög kvalitet, rekommenderar vi en gjutjärnspanna från Le Creuset.
Är det tyngden som avskräcker dig rekommenderar vi en gjutjärnspanna från Ronneby Bruk.
Är det priset som avskräcker dig rekommenderar vi att titta närmare på Cerveras varumärke Anders Petter.
Vill du ha en emaljerad gjutjärnspanna eller en panna utan emalj?
Nästa fråga du bör ställa dig är om du är intresserad av en emaljerad gjutjärnspanna eller en utan emalj.
Vi på redaktionen föredrar gjutjärnspannor utan emalj. De kräver mer skötsel men de kan hålla i generationer samt att metallredskap inte är några problem att använda i dem.
Vill du i stället ha en färgglad gjutjärnspanna med så lite skötsel som möjligt rekommenderar vi Le Creusets gjutjärnspannor.
Är varumärket viktigt för dig?
Om varumärket spelar stor roll för dig bör du börja med att titta på vilka varumärken som passar dig. Du vill kanske välja en gjutjärnspanna som är handgjuten i Sverige. I så fall rekommenderar vi Skeppshults gjutjärnspannor.
Vill du kunna använda gjutjärnspannan i ugnen och över öppen eld?
Vill du använda gjutjärnspannan i ugnen eller över öppen eld bör du välja en gjutjärnspanna utan trähandtag. Samt säkerställa, innan du väljer, att gjutjärnspannan tål en hög ugnstemperatur.
Vilken storlek passar dina behov samt din spis?
Tänk på att inte välja en för stor gjutjärnspanna för dina spisplattor eller för induktionshällens kokzoner.
Tänk också på formen av gjutjärnspannan. En fyrkantig gjutjärnspanna kanske inte alls passar din spis eller dina kokzoner.
Spelar utseendet som färg en stor roll?
Vill du ha en snygg gjutjärnspanna som gärna ska stå framme även när du inte lagar mat i den, rekommenderar vi Le Creusets färgglada gjutjärnspannor.
Alla våra artiklar om gjutjärnspannor
6 plättlagg i gjutjärn som förenklar plättgräddningen →
Vi listar 6 plättlagg i gjutjärn som underlättar vid plättbaket. Vi går också igenom för- och nackdelar med plättlagg i gjutjärn.
12 praktiska gjutjärnspannor från Lodge Cast Iron →
Vi listar 12 praktiska gjutjärnspannor från Lodge Cast Iron och går igenom 3 olika serier. Läs vad som skiljer serierna åt och hitta din favorit idag.
9 prisvärda gjutjärnspannor från Anders Petter →
✓ Vi går igenom 9 gjutjärnspannor från Anders Petter. ✓ Listar motsvarande pannor från andra varumärken. ✓ Tittar på för- och nackdelar.
4 gjutjärnspannor på 36 cm med stor stekyta →
Vi listar 4 gjutjärnspannor på 36 cm. Men det är kanske för stort? I artikeln utvecklar vi våra tankar kring gjutjärnspannor på 36 cm.
8 gjutjärnspannor i miniformat som förgyller middagen →
Vi listar 8 gjutjärnspannor i miniformat som förgyller middagen och förklarar hur du kan använda dem.
15 stora gjutjärnspannor som ger dig stor stekyta →
Vi listar 15 stora gjutjärnspannor. ✓ Därför är det bra med stora gjutjärnspannor – men det finns undantag och saker du ska tänka på.
15 små gjutjärnspannor som minimerar stöket i köket →
Vi listar 15 små gjutjärnspannor och resonerar kring fördelar och nackdelar med en liten gjutjärnspanna.
7 gjutjärnspannor på 28 cm som passar en normalstor spis →
Vi listar 7 gjutjärnspannor på 28 cm som har en bottendiameter som passar värmezonen på en normalstor spis. ✓ Därför är det viktigt.
9 praktiska gjutjärnspannor med stålhandtag →
Vi listar 9 praktiska gjutjärnspannor med stålhandtag. ✓ Därför är gjutjärnspannor med stålhandtag vår favorit.
32 snygga gjutjärnspannor från Le Creuset →
Vi listar 32 snygga gjutjärnspannor från Le Creuset. Gjutjärnspannor från Le Creuset är dock inte enbart snygga. Vi går igenom för- och nackdelar.
8 lätta gjutjärnspannor som gör matlagningen lättare →
Tycker du gjutjärnspannans tyngd är ett problem? Vi listar 8 lätta gjutjärnspannor och resonerar kring för- och nackdelar.
35 robusta gjutjärnspannor från Skeppshult →
Vi gillar Skeppshults gjutjärnspannor. I artikeln listar vi 35 robusta gjutjärnspannor från Skeppshult och går igenom för- och nackdelar.
15 gjutjärnspannor med trähandtag →
✓ 15 gjutjärnspannor med trähandtag. ✓ För- och nackdelar med trähandtag. ✓ Vår syn på saken.
Så här stekar du i en gjutjärnspanna →
Att steka i en gjutjärnspanna kräver tålamod i början. Vi går igenom vad du ska tänka på och ger flera tips på hur du lyckas.
Det är smidigt med gjutjärnspannor som klarar ugnen →
Många gjutjärnspannor kan användas i ugnen. Men inte alla. Vi reder ut vad du ska tänka på.
Laga mat utomhus över öppen eld med gjutjärnspannor →
Ja, du kan använda gjutjärnspannor över öppen eld. Men se upp om de har värmekänsliga delar. Vi går igenom vad två populära tillverkare säger.
Därför fungerar gjutjärnspannor så bra på induktionshällar →
Vi reder ut varför gjutjärnspannor fungerar så bra på induktionshällar. Samt vad du ska tänka på när du använder gjutjärnspannan på induktionshällen.
Emaljerad gjutjärnspanna eller gjutjärnspanna utan emalj? →
Ska du välja en emaljerad gjutjärnspanna eller gjutjärnspanna utan emalj? Vi går igenom för- och nackdelar och ger dig svar på vår favorit.
14 grillpannor i gjutjärn som ger fina grillränder →
Vi listar 14 olika grillpannor i gjutjärn. Men ska en grillpanna i gjutjärn vara emaljerad eller utan emalj? Vi går igenom skillnaderna.
9 pannkakspannor i gjutjärn för perfekta pannkakor →
Vi listar 9 pannkakspannor i gjutjärn. Vi resonerar även kring för- och nackdelar med en pannkakspanna i gjutjärn.
9 praktiska traktörpannor i gjutjärn →
Vi listar 9 praktiska traktörpannor i gjutjärn och går igenom när och varför du vill ha en traktörpanna i gjutjärn.
Kör inte gjutjärnspannan i diskmaskinen – men det finns undantag →
Diska inte gjutjärnspannan i diskmaskinen. Men det finns undantag – helemaljerade gjutjärnspannor. Vi reder ut alla frågor.
Så rengör och diskar du din gjutjärnspanna – flera steg att följa →
Stor guide med flera punkter över hur du rengör och diskar din gjutjärnspanna. Öka livslängden på din gjutjärnspanna med våra tips.
Så räddar du en gammal och rostig gjutjärnspanna →
Det går att rädda en gammal och rostig gjutjärnspanna. Vi har sammanställt fyra olika metoder för att göra din gjutjärnspanna som ny igen.
Ny gjutjärnspanna som du ska använda första gången? →
Tänk på detta om du har en ny gjutjärnspanna som du ska använda första gången – sammanställd lista med råd från flera varumärken.
Så oljar och bränner du in din gjutjärnspanna – flera metoder med steg →
Vi går igenom hur du bränner in en gjutjärnspanna i ungen eller på spisen. Vilka för- och nackdelar finns det med de två metoderna?
Skötsel av gjutjärnspannor – ta hand om gjutjärnspannan på rätt sätt →
Skötsel av gjutjärnspannor skiljer sig åt om du har en emaljerad gjutjärnspanna eller en panna utan emalj. Vi reder ut skillnaden.