Därför fungerar gjutjärnspannor så bra på induktionshällar
En gjutjärnspanna är magnetisk och fungerar därför utmärkt på en induktionshäll. En induktionshäll och en gjutjärnspanna är en perfekt kombination, men använd inte gjutjärnspannan tillsammans med induktionshällens boosterfunktion. I artikeln går vi igenom vad mer du ska tänka på och ger även tips på vad du kan göra för att alla dina stek- och kokkärl ska fungera på en induktionshäll.

En gjutjärnspanna är magnetisk utan några modifikationer
En induktionshäll skapar ett magnetfält som gör gjutjärnspannans botten varm. För att det ska kunna uppstå ett magnetfält behöver pannan som sätts på induktionshällen vara magnetisk.
En gjutjärnspanna är gjord av järn och är därför magnetisk utan några modifikationer. Därför fungerar gjutjärnspannor utmärkt på induktionshällar.
Tar vi till exempel en stekpanna i rostfritt stål består den oftast av flera olika lager av stål och aluminium för att ge en bra värmefördelning samt att kunna fungera på induktionshällar.
Att mixa flera olika lager behövs inte i en gjutjärnspanna eftersom gjutjärnet redan har bra värmefördelning och är magnetiskt.
Gjutjärnspanna på induktionshäll – tänk på detta
Det finns några punkter att tänka på när du använder din gjutjärnspanna på en induktionshäll:
- Försök att undvika att dra runt din gjutjärnspanna över induktionshällen eftersom den tunga pannan kan repa hällens yta. Du behöver inte få panik över att gjutjärnspannan ska repa din häll, men ha det i åtanke – att tunga gjutjärnspannor kan repa den. Lyft i stället din gjutjärnspanna och flytta den på det sättet.
- Använd inte turbo-, booster- eller powerfunktionen som många induktionshällar har. Den funktionen ska främst användas när du kokar vatten eller annan vätska. Boosterfunktionen kan skada din gjutjärnspanna eftersom det blir en stor temperaturväxling i gjutjärnspannan. Det blir också alldeles för varmt för att steka i pannan om du använder boosterfunktionen.
- Även om det är gjutjärnspannans botten som blir varm och inte själva induktionshällen, blir hällen varm där din gjutjärnspanna har stått på grund av värmen från gjutjärnspannans botten. Akta dig därför så du inte bränner dig på hällen när du precis flyttat din gjutjärnspanna.
- Till skillnad från en vanlig spis blir det ingen eftervärme från en induktionshäll. Det är bara värmen från din gjutjärnspanna som ger eftervärme. Men eftersom gjutjärnspannor har så god värmehållning är det knappt något som du märker av om du byter från en vanlig spis till en induktionshäll.
Hur fungerar en induktionshäll
En induktionshäll, eller induktionsspis som det också kallas, har flera olika kokzoner. En del har runda kokzoner medan andra induktionshällar har större kokytor där du kan placera din gjutjärnspanna var du vill.
Under kokzonerna går det en elektrisk spole och när ström passerar genom spolen uppstår det ett högfrekvent magnetfält som skapar motstånd i gjutjärnspannans botten och pannan blir varm.
Till skillnad från en vanlig spis där själva spisplattan blir varm och värmer pannan är det pannans botten som blir varm och inte induktionshällen. Läs mer om induktionsspisar hos Illustrerad Vetenskap Extern länk.
Magnetfältet som bildas på en induktionshäll kan du ibland märka av om du har en lätt stekpanna på din induktionshäll. Ibland kan du nästan känna och märka att stekpannan flyter i väg på magnetfältet. Det är dock inget vi märkt med gjutjärnspannor eftersom de är tyngre än till exempel stekpannor i rostfritt stål.
Energisnål och snabb matlagning med induktionshällar
En stor fördel med induktionshällar är att de är snabba och energisnåla.
2019 kom det nya krav på energieffektivitet och alla induktionshällar som Energimyndigheten testade 2018 Extern länk klarade då de nya kraven med god marginal.
Stekpannor som inte fungerar på en induktionshäll
Det finns stekpannor som inte fungerar på en induktionshäll. Oftast är det äldre varianter eftersom dagens stekpannor ofta är gjorda i flera lager av olika material för att de bland annat ska kunna fungera på en induktionshäll.
Var vaksam på följande stekpannor om du har en induktionshäll:
- Stekpannor i aluminium.
- Stekpannor i koppar.
- Stekpannor i keramik.
- Stekpannor i rostfritt stål.
Har du en stekpanna som inte fungerar på en induktionshäll?
Idag finns det smarta lösningar för att få alla dina stekpannor att fungera på en induktionshäll.
Du kan skaffa en mellanläggsplatta, eller en induktionsplatta som de också kan heta, till din induktionshäll. Denna platta är magnetisk och blir därför varm när den placeras på din induktionshäll. Det är smart eftersom då kan du få alla dina stek- och kokkärl att fungera på en induktionshäll oavsett vilket material de är gjorda i.
Läs mer om mellanläggsplattor till din induktionshäll hos:
En induktionshäll och en gjutjärnspanna är en perfekt kombination
Alla gjutjärnspannor fungerar på alla induktionshällar. De är som gjorda för varandra.
Induktionshällar är också energisnåla vilket vi som förespråkar hållbara hushållssysslor och hållbar matlagning gillar.
Tänk bara på att boosterfunktionen på induktionshällar inte är gjorda för gjutjärnspannor om du till exempel snabbt behöver steka något. Du kommer långt med en normal temperatur. Det går ändå snabbt på en induktionshäll.
Vanliga frågor om gjutjärnspannor på induktionshällar
En induktionshäll kan skapa hög värme på kort tid. En gjutjärnspanna är känslig för kraftiga temperaturväxlingar och kan ta skada om den utsätts för stor värmeökning under kort tid.
Detta gäller främst om du till exempel använder boosterfunktionen på din induktionshäll och lämnar din gjutjärnspanna på induktionshällen utan någon mat eller vätska i.
Självklart fungerar din gjutjärnspanna på en glashäll. En induktionshäll är en form av glashäll och är till utseendet lik en glaskeramikhäll, men de fungerar på olika sätt när de värmer upp föremålet som står på hällen.
En glaskeramikhäll har värmeelement under kokzonerna och värmer gjutjärnspanna med hjälp av värmeelementet, medan en induktionshäll skapar ett magnetfält under kokzonerna som värmer upp gjutjärnspannan utan att själva induktionshällen avger någon värme.