8 gjutjärnspannor i miniformat som förgyller middagen
Gjutjärnspannor i miniformat är väldigt söta. Visste du att de även kallas portionspannor eller serveringspannor. Tanken är att varje gäst eller familjemedlem ska få sin egen panna. I artikeln ger vi exempel på 8 gjutjärnspannor i miniformat och går igenom vad du kan använda dem till. Samt varför du ska säkerställa att de små pannorna är i oemaljerat gjutjärn.
Gjutjärnspannor i miniformat
Nedan listar vi 8 gjutjärnspannor i miniformat som har en diameter på upp till runt 16 cm. Tänk på att storleken på en gjutjärnspanna mäts ovanifrån från kant till kant.
KitchenCraft Artesa Stekpanna Mini Gjutjärn 11 cm Träunderlägg
Lodge Classic Stekpanna Gjutjärn 12 cm (5 in)
KitchenCraft Artesa Stekpanna Mini Gjutjärn 12,5 cm Fyrkantig Träunderlägg
KitchenCraft Artesa Stekpanna Mini Gjutjärn 15 cm Fyrkantig Träunderlägg
Lodge Classic Stekpanna Gjutjärn 16,5 cm (6,5 in)
Ronneby Bruk Rondo Stekpanna Gjutjärn 16 cm
Pillivuyt Gourmet Garonne Stekpanna Mini Lättgjutjärn 16 cm
KitchenCraft Artesa Stekpanna Mini Gjutjärn 20 cm Träunderlägg
Så använder du gjutjärnspannor i miniformat
Gjutjärnspannor i miniformat används ofta som serveringspannor – även kallade portionspannor för att pannorna är så små att de enbart rymmer en portion.
Vanligast är att du tillagar något i ugnen med dem för att det ibland kan bli för många pannor att hålla reda på om du använder dem på spisen.
Oftast säljs gjutjärnspannor i miniformat styckvis. Men de finns även i 4-pack för du behöver oftast flera stycken av dem om du ska servera alla dina gäster varsin.
I gjutjärnspannor i miniformat kan du servera det mesta som du kan komma på, men för att underlätta för dig har vi skrivit ner en lista på rätter som passar bra att bjuda på när du ska använda dina gjutjärnspannor i miniformat:
- Ugnsrostade potatis och grönsaker med valfritt protein
- Ugnsbakad lax med tillbehör
- Omelett
- Spansk potatisomelett
- Lasagne
- Fylld svamp
- Fyllda paprikahalvor
- Äppelpaj
- Olika former av protein som tillagas i ugnen
- Shakshuka
Du kan laga vad som helst i en gjutjärnspanna i miniformat. Det är enbart fantasin som sätter stopp. Men givetvis blir det smidigare att laga vissa rätter och andra inte – beroende på hur stora eller små gjutjärnspannor i miniformat som du har.
Minipannor i gjutjärn har en storlek från ungefär 10 centimeter upp till runt 16 centimeter. Därefter börjar vi gå upp mot vanliga små gjutjärnspannor.
Därför bör gjutjärnspannor i miniformat vara värmetåliga
Gjutjärnspannor i miniformat bör vara värmetåliga och inte vara gjorda av något material som inte tål hög värme.
Vi tänker främst på att handtaget inte bör vara i trä. Det är bättre med ett stålhandtag eller ett integrerat gjutjärnshandtag på dina gjutjärnspannor i miniformat eftersom det är smidigt om du kan använda dem i ugnen.
Därför ska gjutjärnspannor i miniformat vara oemaljerade
Eftersom dina gjutjärnspannor i miniformat ska fungera som serveringspannor är det en fördel om pannorna är i oemaljerat gjutjärn.
Oemaljerat gjutjärn har den fördelen att de inte repas av vassa metallbestick som dina gäster kommer använda i pannorna när de äter ur dem.
Det är dock inte så vanligt med gjutjärnspannor i miniformat som har emalj. De flesta gjutjärnspannorna i miniformat är i oemaljerat gjutjärn.
Sammanfattning
Gjutjärnspannor i miniformat används ofta som portionspannor – det vill säga de innehåller en portion.
Det är vanligt att ställa fram hela pannan till din gäst så gästen kan äta direkt ur den. Det är därför gjutjärnspannor i miniformat även kan kallas serveringspannor.
Det är bra om gjutjärnspannan är i oemaljerat gjutjärn eftersom gästen äter direkt ur pannan med sina metallbestick och vassa metallbestick riskerar att repa en emaljerad gjutjärnspanna.
Det underlättar om gjutjärnspannan i miniformat tål hög värme så pannan kan användas i ugnen. Undvik därför gjutjärnspannor i miniformat som till exempel har trähandtag.
Tänk på att du kommer behöva någon form av underlägg till dina gjutjärnspannor när du ställer fram dem på bordet. Många gjutjärnspannor i miniformat kommer med ett träunderlägg, men det går också bra med vilket underlägg som helst – så länge underlägget tål värme och hindrar värmen från gjutjärnspannan att nå bordet.
Vanliga frågor om gjutjärnspannor i miniformat
Om vi räknar riktiga gjutjärnspannor som det går att laga mat i, har vi på redaktionen sett pannor som har en diameter på 11 centimeter.
Det kan säkert finnas mindre än det, men när vi kommer ner runt 10 centimeter eller mindre blir det nästan omöjligt att laga mat i dem.
Gjutjärnspannor i miniformat kommer ibland med ett underlägg i trä när du köper dem. Det beror på att gjutjärnspannor i miniformat ofta används som serveringspannor. Det vill säga att varje gäst eller familjemedlem får varsin panna framför sig på bordet att äta ur.
Eftersom gjutjärnspannor blir varma och håller värmen länge behöver du ställa dem på ett underlag som tål värme. Därför följer det ibland med ett underlägg i trä när du köper gjutjärnspannor i miniformat.
Det fungerar givetvis med vilket underlägg som helst, men oftast blir det extra fint med ett underlägg i trä som är anpassat efter gjutjärnspannan.