Det är smidigt med gjutjärnspannor som klarar ugnen
En gjutjärnspanna går att använda i ugnen och vi gillar den möjligheten. Men alla gjutjärnspannor är inte ugnssäkra. Har din gjutjärnspanna ett trähandtag bör du troligtvis undvika ugnen. Men det finns ugnssäkra gjutjärnspannor med trähandtag. Vi reder ut det och mycket mer i artikeln.
Ugnssäker stekpanna underlättar matlagningen
Vi har i flera artiklar skrivit om varför vi gillar stekpannor i gjutjärn och här kommer ytterligare en.
Hur smidigt är det inte att först till exempel kunna bryna på sin köttbit eller vad du nu vill bryna och sen låta den gå färdigt i ugnen utan att behöva byta till en ugnsform eller liknande. Det sparar plats, tid och disk.
Att ha en gjutjärnspanna som fungerar i ugnen underlättar matlagningen. Men säkerställ att din gjutjärnspanna är ugnssäker. Det finns gjutjärnspannor som inte är det.
Gjutjärnspanna med trähandtag i ugn
Har du en gjutjärnspanna med trähandtag ska du inte använda den i ugnen. Trähandtaget kan då ta skada och gå sönder.
Det är annars en stor fördel med trähandtag – du slipper bränna dig när pannan blir varm. Men vill du använda din gjutjärnspanna i ugnen ska du undvika en gjutjärnspanna med trähandtag.
Fiskars – gjutjärnspanna med avtagbart trähandtag
Det finska varumärket Fiskars har varit smarta. De har tillverkat en gjutjärnspanna med avtagbart trähandtag.
Du slipper då bränna dig när pannan blir varm, till exempel när du använder den på spisen. Och du kan fortfarande använda pannan i ugnen genom att ta bort trähandtaget.
Skeppshult – gjutjärnspanna med och utan trähandtag
Det svenska varumärket Skeppshult har en serie vid namn Traditional som är gjutjärnspannor med trähandtag och en serie vid namn Professional som är gjutjärnspannor med stålhandtag.
Serien Traditional med trähandtag fungerar inte att använda i ugnen på grund av att de har ett trähandtag som inte går att ta bort.
Däremot har serien Professional stålhandtag som fungerar i ugnen.
Vill du ha en oemaljerad gjutjärnspanna från Skeppshult som går att använda i ugnen rekommenderar vi Skeppshults serie Professional.
Bränna in gjutjärnspanna i ugnen
Har du en oemaljerad gjutjärnspanna som behöver brännas in kan du göra det i ugnen – om gjutjärnspannan är ugnssäker. Det är smidigt och det ger oss ytterligare en metod att bränna in vår gjutjärnspanna.
Läs gärna mer om hur du oljar och bränner in din gjutjärnspanna i ugnen i följande artikel:
Så oljar och bränner du in din gjutjärnspanna – flera metoder med steg →
Vi går igenom hur du bränner in en gjutjärnspanna i ungen eller på spisen. Vilka för- och nackdelar finns det med de två metoderna?
Vår syn på att använda gjutjärnspannor i ugnen
Vi i redaktionen är överens om att det är bra med möjligheten att kunna använda sin gjutjärnspanna i ugnen om vi vill.
Det är inget som vi gör så ofta, men vi gillar möjligheten.
Därför föredrar vi gjutjärnspannor antingen med stålhandtag eller med integrerade handtag i gjutjärn.
Vi som har Skeppshults gjutjärnspanna med stålhandtag tycker inte heller stålhandtaget blir så varmt när vi använder pannan på spisen.
Det har hänt att handtaget blivit varmt när vi använt pannan en längre stund på spisen, men oftast hinner det inte bli så varmt att vi inte kan hålla i handtaget.
Men om du använder gjutjärnspannan i ugnen måste du använda ett par ugnsvantar när du tar ut pannan. Risken är annars stor att du bränner dig.
Vanliga frågor om gjutjärnspannor i ugn
Om du först har använt din gjutjärnspanna på spisen för att till exempel bryna en köttbit ska ugnen vara varm när du sätter in din gjutjärnspanna.
Är gjutjärnspannan kall rekommenderar vi att sätta in gjutjärnspannan när ugnen är kall. En gjutjärnspanna mår bäst av att värmas upp långsamt – i samma takt som ugnen värms upp.
Du ska aldrig utsätta din gjutjärnspanna för kraftiga temperaturväxlingar. Det kan skada gjutjärnet. Läs mer om allmänna skötselråd för gjutjärnspannor.