Laga mat utomhus över öppen eld med gjutjärnspannor
Vill du laga mat utomhus över öppen eld eller på grillen går det utmärkt att göra med en gjutjärnspanna. Tänk dock på att inte sätta gjutjärnspannan direkt i elden. Och välj en gjutjärnspanna utan värmekänsliga delar som till exempel ett trähandtag. I artikeln går vi igenom vad två populära tillverkade säger om att använda deras gjutjärnsprodukter över öppen eld samt vilken gjutjärnspanna vi ofta tar med oss ut när vi lagar mat över öppen eld.
Vad säger olika tillverkare
Nedan kan du läsa om vad två populära tillverkare av gjutjärnspannor säger om att laga mat i deras gjutjärnspannor över öppen eld.
Le Creusets gjutjärnspannor över öppen eld
Le Creuset skriver på sin webbplats Extern länk att deras gjutjärnspannor klarar av att användas utomhus över öppen eld och på grillen.
Du ska däremot inte sätta din gjutjärnspanna direkt på elden eller på kolbädden. Placera i stället gjutjärnspannan på ett par stenar eller på ett grillgaller.
Skeppshults gjutjärnspannor över öppen eld
Skeppshult skriver på sin webbplats Extern länk att deras gjutjärnspannor klarar av öppen eld.
De skriver dock inget om att pannan bör placeras på ett par stenar eller på ett grillgaller. Men de skriver inte heller att det är fritt fram att placera gjutjärnspannan direkt på kolbädden eller direkt i elden.
Värmen som uppstår om du placerar din gjutjärnspanna direkt på elden skulle troligtvis ändå vara för hög. Därför är det säkrast att placera din gjutjärnspanna på ett par stenar, ved, träpinnar eller ett galler när du lagar mat utomhus över öppen eld.
Öppen eld går bra, men se upp med gjutjärnspannor med trähandtag
Att laga mat utomhus över öppen eld eller på grillen fungerar med flera olika gjutjärnspannor.
I artikeln gick vi igenom att Le Creusets emaljerade gjutjärnspannor tål att användas över öppen eld. Vi gick också igenom att Skeppshults oemaljerade gjutjärnspannor går att använda över öppen eld.
Du ska dock inte använda din gjutjärnspanna över öppen eld eller på grillen om den har ett trähandtag, eller om den har andra värmekänsliga delar.
Värmen från öppen eld eller från grillen kan skada trähandtaget.
Välj i stället en gjutjärnspanna med stålhandtag eller där gjutjärnspannan är gjuten i ett helt stycke gjutjärn inklusive handtaget.
När vi lagar mat över öppen eld eller på grillen vill vi gärna använda våra grillredskap av metall. Och i emaljerade gjutjärnspannor bör du undvika vassa metallredskap eftersom de kan repa och skada emaljen.
Därför rekommenderar vi oemaljerade gjutjärnspannor med stålhandtag från till exempel Skeppshult om du ofta ska laga mat utomhus över öppen eld eller på grillen.
Vanliga frågor om gjutjärnspannor över öppen eld
Ja, det finns en stor risk att gjutjärnspannans handtag blir varmt när du lagar mat över öppen eld.
Vi rekommenderar att du använder någon form av grillvante när du använder din gjutjärnspanna över öppen eld.
Annars är gjutjärnspannor med trähandtag bra om du vill slippa varma handtag, men dessa ska du inte använda över öppen eld eller på grillen eftersom trähandtaget kan ta skada.
Ja, det fungerar utmärkt att använda en pannkakspanna i gjutjärn över öppen eld om pannan inte har några värmekänsliga delar.
Tänk dock på att en pannkakspanna har låga kanter och om den sätts på ett ojämnt underlag finns det risk att pannkakssmeten rinner över.
Därför kan det ibland vara lättare med en vanlig stekpanna i gjutjärn om du vill ta med den ut och laga pannkakor över öppen eld.