14 grillpannor i gjutjärn som ger fina grillränder
En grillpanna i gjutjärn har flera egenskaper som en bra grillpanna ska ha. De tål hög värme, klarar flera olika värmekällor och flera olika köksredskap. Tack vare dessa egenskaper tycker vi att en grillpanna bör vara i gjutjärn och inget annat material. Men en grillpanna i gjutjärn kan vara emaljerad eller utan emalj. I artikeln går vi igenom vad som skiljer dem åt samt att vi listar 14 olika grillpannor i gjutjärn.
- Grillpannor i gjutjärn
- Därför ska en grillpanna vara gjord i gjutjärn
- Vad är en grillpanna i gjutjärn?
- Grillpannor i emaljerat gjutjärn eller i gjutjärn utan emalj
- Grillpannor i gjutjärn är tunga
- Runda eller fyrkantiga grillpannor i gjutjärn
- Grillpannor i gjutjärn på olika värmekällor
- Ta hand om din grillpanna i gjutjärn
- Den räfflade stekpannan i gjutjärn har många fördelar
- Vanliga frågor om grillpannor i gjutjärn
Grillpannor i gjutjärn
Nedan listar vi populära grillpannor i gjutjärn som vi nämner i artikeln.
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
Skeppshult Traditional Grillpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm
Anders Petter Stenfors Grillpanna Gjutjärn 28 cm
Lodge Classic Grillpanna Gjutjärn 26 cm (10,25 in)
Le Creuset Signature Kvadratisk Grillpanna Gjutjärn 26 cm Volcanic
Le Creuset Signature Kvadratisk Grillpanna Gjutjärn 26 cm Marseille
Därför ska en grillpanna vara gjord i gjutjärn
En grillpanna ska vara ordentligt varm för att pannan ska uppfylla sitt syfte.
Gjutjärn är ett material som tål höga temperaturer och har en god värmefördelning.
Av den anledningen är en grillpanna som är gjord i gjutjärn en bra kombination.
En grillpanna vill du också kunna använda på flera olika ställen, till exempel direkt på grillen. Med en grillpanna i gjutjärn är det inga problem.
Det är heller inget problem att använda vanliga grillredskap i en grillpanna i oemaljerat gjutjärn. Det underlättar grillningen om du både grillar något på gallret och använder din grillpanna på grillen.
Det finns dock några nackdelar med en grillpanna i gjutjärn.
De blir oftast tunga eftersom de är stora och gjutjärn är ett tungt och massivt material. Samt att de kräver mer underhåll än en grillpanna i till exempel aluminium med teflonbeläggning.
Vad är en grillpanna i gjutjärn?
En grillpanna är en stekpanna med en räfflad stekyta för att ge köttet eller grönsakerna som du steker härliga grillränder.
Grillpannor kan komma i flera olika material och en grillpanna i gjutjärn är därför helt enkelt en räfflad stekpanna som är gjord i gjutjärn.
Grillpanna i gjutjärn jämfört med vanlig gjutjärnspanna
En vanlig stekpanna i gjutjärn har inte en räfflad stekyta. Det är egentligen det enda som skiljer dem åt. Fördelen med räfflorna i stekytan är att köttet, grönsakerna eller halloumin får snygga grillränder och all eventuell vätska från det du steker rinner undan och lägger sig mellan räfflorna och påverkar därför inte stekningen som det annars kan göra i en vanlig stekpanna där vätskan inte kan rinna undan på samma sätt.
Grillpanna i gjutjärn jämfört med grillpanna med teflonbeläggning
När det kommer till vilket material din grillpanna bör vara i, rekommenderar vi gjutjärn alla dagar i veckan. Med gjutjärn får du ett material som du kan använda på många olika värmekällor. Du behöver inte bry dig så mycket om vilka köksredskap du använder och din matlagning blir helt giftfri.
Nackdelen med gjutjärn i jämförelse med teflon är att grillpannor i gjutjärn blir tyngre, skötseln av en grillpanna i gjutjärn kräver mer av dig och nonstick-ytan kan ta ett tag att bygga upp.
Däremot tycker vi ändå att fördelarna väger upp nackdelarna eftersom en grillpanna med teflonbeläggning kan ta skada av vassa köksredskap. Du ska akta dig för att värma upp en grillpanna med teflonbeläggning i för hög temperatur. En skadad teflonbeläggning kan vara giftig och bidrar inte till en hälsosam och hållbar matlagning eftersom du bör slänga en grillpanna med en skadad teflonbeläggning.
Grillpannor i emaljerat gjutjärn eller i gjutjärn utan emalj
Grillpannor i gjutjärn kan komma i två olika varianter. Det finns grillpannor i oemaljerat gjutjärn och grillpannor i emaljerat gjutjärn.
Grillpannor i oemaljerat gjutjärn
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
Skeppshult Traditional Grillpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Fyrkantig Stålhandtag 25x25 cm
Anders Petter Stenfors Grillpanna Gjutjärn 28 cm
Lodge Classic Grillpanna Gjutjärn 26 cm (10,25 in)
Lodge Blacklock Grillpanna Lättgjutjärn 30x30 cm (12x12 in)
Grillpannor i emaljerat gjutjärn
Le Creuset Signature Kvadratisk Grillpanna Gjutjärn 26 cm Volcanic
Le Creuset Signature Kvadratisk Grillpanna Gjutjärn 26 cm Matte Black
Le Creuset Signature Kvadratisk Grillpanna Gjutjärn 26 cm Marseille
Fiskars Norden Grillpanna Gjutjärn Trähandtag 26 cm
Skillnad på grillpannor i emaljerat gjutjärn och grillpannor i gjutjärn utan emalj
En grillpanna i emaljerat gjutjärn har följande fördelar:
- En skyddande emalj som skyddar grillpannan mot yttre påfrestningar som fukt och syre. Därför rostar inte en emaljerad grillpanna i gjutjärn på samma sätt som en grillpanna i oemaljerat gjutjärn.
- En grillpanna i emaljerat gjutjärn behöver inte brännas in på samma sätt som en grillpanna i gjutjärn utan emalj.
- Du bör undvika vassa grill- och köksredskap i en emaljerad grillpanna. Vassa redskap kan skada och repa emaljen.
- En grillpanna i emaljerat gjutjärn tål tuffare diskning. Du kan till och med diska många emaljerade grillpannor i diskmaskinen tack vare den skyddande emaljen.
Som du kan läsa är det många fördelar med en grillpanna i emaljerat gjutjärn.
Vi i redaktionen har dock en förkärlek till grillpannor i oemaljerat gjutjärn. Visst de kräver mer skötsel, men de är mer levande på något sätt.
Tar du hand om en grillpanna i emaljerat gjutjärn kommer du få en bättre panna i generationer än om du väljer en grillpanna i emaljerat gjutjärn.
Vi gillar också att du inte behöver tänka så mycket på vilka grill- och köksredskap du använder utan allt går bra.
Vår favorit bland alla grillpannor är helt klart Skeppshults grillpanna i emaljerat gjutjärn med stålhandtag. Fördelen med denna är också att den har stålhandtag så du slipper oroa dig över att ett trähandtag tar skada om du använder pannan på grillen. Samt att det ger dig möjligheten att använda grillpannan i ugnen om du någon gång behöver göra det.
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Fyrkantig Stålhandtag 25x25 cm
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Rektangulär Stålhandtag 32x25 cm
Grillpannor i gjutjärn är tunga
En nackdel med grillpannor i gjutjärn är att de blir tunga.
Det är en fördel att de står stadigt på spisen eller på grillen, men de är otympliga när de ska diskas och sättas undan.
Grillpannor i lätt gjutjärn
Gillar du inte tyngden på grillpannor i gjutjärn finns det grillpannor i lätt gjutjärn från Lodge och Ronneby Bruk.
Lodge Blacklock Grillpanna Lättgjutjärn 30x30 cm (12x12 in)
Ronneby Bruk Ultra Light Original Grillpanna Lättgjutjärn 30 cm
Runda eller fyrkantiga grillpannor i gjutjärn
Grillpannor i gjutjärn kan komma i formen runda och fyrkantiga. Fördelen med en rund grillpanna är att den passar på alla spisar med runda spisplattor.
Det är en nackdel med de fyrkantiga grillpannorna – att de flesta spisplattorna är runda och täcker därför inte hela botten på grillpannan, vilket gör att du får en stekyta med ojämn värme.
Ska du använda din grillpanna på grillen är en fyrkantig grillpanna bra eftersom det är lättare att få plats med köttbitar, grönsaker eller halloumi på en fyrkantig grillpanna.
Men ha i åtanke hur dina spisplattor ser ut innan du väljer en fyrkantig grillpanna i gjutjärn.
Exempel på fyrkantiga och rektangulära grillpannor i gjutjärn:
Lodge Blacklock Grillpanna Lättgjutjärn 30x30 cm (12x12 in)
Skeppshult Traditional Grillpanna Gjutjärn Fyrkantig Trähandtag 25x25 cm
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Rektangulär Stålhandtag 32x25 cm
Skeppshult Professional Grillpanna Gjutjärn Fyrkantig Stålhandtag 25x25 cm
Le Creuset Signature Kvadratisk Grillpanna Gjutjärn 26 cm Volcanic
Le Creuset Signature Kvadratisk Grillpanna Gjutjärn 26 cm Black
Grillpannor i gjutjärn på olika värmekällor
En stor fördel med en grillpanna i gjutjärn är att de fungerar på alla olika värmekällor. Det är inget problem att använda gjutjärn på en vanlig spis, gasspis, induktionshäll, på ett grillgaller eller över öppen eld.
Ska du använda din grillpanna i gjutjärn över öppen eld bör du inte placera grillpannan direkt i elden. Placera den i stället på ett galler eller på ett par stenar. Värmen riskerar annars att bli för hög i grillpannan när du ska steka.
Laga mat utomhus över öppen eld med gjutjärnspannor →
Ja, du kan använda gjutjärnspannor över öppen eld. Men se upp om de har värmekänsliga delar. Vi går igenom vad två populära tillverkare säger.
Grillpannor direkt på grillen
Det är trevligt att använda sin grillpanna i gjutjärn direkt på grillen om det finns ett behov av det.
Du ska kanske steka något litet samtidigt som du grillar något större. Då passar det utmärkt med en grillpanna direkt på grillen bredvid det andra du grillar.
Låt säga att du vill steka på några bitar av grönsaker till din köttbit. Men grönsakerna är för små och risken är att de ramlar igenom gallret. Placera då din grillpanna i gjutjärn på grillgallret och tillaga dina grönsaker där samtidigt som du grillar din köttbit bredvid. Mycket smidigt.
Du behöver givetvis inte en grillpanna i gjutjärn för att tillaga något på grillen, utan det går bra med vilken gjutjärnspanna som helst. Den flexibiliteten med gjutjärnspannor är ytterligare en anledning till att vi gillar våra gjutjärnsprodukter så mycket.
Ta hand om din grillpanna i gjutjärn
Att du tar hand om din grillpanna i gjutjärn är viktigt om du ska få en grillpanna som du trivs med. Skötsel av din grillpanna i gjutjärn skiljer sig om du har en emaljerad grillpanna eller grillpanna utan emalj.
En grillpanna med emaljerat gjutjärn är lättare att ta hand om. Flera grillpannor i emaljerat gjutjärn går att diska med diskmedel och flera stycken går även att köra i diskmaskinen. Sådana modeller är till exempel Le Creusets grillpannor i serien Signature.
Läs mer om skötseln av Le Creusets gjutjärnsprodukter Extern länk.
Har du en grillpanna i gjutjärn utan emalj, som till exempel Skeppshults grillpanna i serien Professional, är skötseln mer krävande. Du ska till exempel aldrig köra en grillpanna i gjutjärn utan emalj i diskmaskinen. Och i den vardagliga rengöringen ska du inte diska pannan med diskmedel. Skölj bara av med varmt vatten och rengör med en borste eller en mjuk svamp.
En grillpanna i gjutjärn utan emalj som börjar förlora sin skyddande nonstick-yta bör också brännas in på nytt. Den behöver också brännas in på nytt om du någon gång behöver grovrengöra den. Du ska även vara försiktig med att utsätta en grillpanna i gjutjärn utan emalj för fukt över en längre tid eftersom den då kan börja rosta.
Vill du lära dig mer om hur du tar hand om dina gjutjärnspannor har vi skrivet flera artiklar inom ämnet.
Skötsel av gjutjärnspannor – ta hand om gjutjärnspannan på rätt sätt →
Skötsel av gjutjärnspannor skiljer sig åt om du har en emaljerad gjutjärnspanna eller en panna utan emalj. Vi reder ut skillnaden.
Så rengör och diskar du din gjutjärnspanna – flera steg att följa →
Stor guide med flera punkter över hur du rengör och diskar din gjutjärnspanna. Öka livslängden på din gjutjärnspanna med våra tips.
Kör inte gjutjärnspannan i diskmaskinen – men det finns undantag →
Diska inte gjutjärnspannan i diskmaskinen. Men det finns undantag – helemaljerade gjutjärnspannor. Vi reder ut alla frågor.
Så oljar och bränner du in din gjutjärnspanna – flera metoder med steg →
Vi går igenom hur du bränner in en gjutjärnspanna i ungen eller på spisen. Vilka för- och nackdelar finns det med de två metoderna?
Den räfflade stekpannan i gjutjärn har många fördelar
Sammanfattningsvis hoppas vi att du blir lika nöjd med en grillpanna i gjutjärn som vi är med våra.
Och ha tålamod med din panna. Gjutjärnets nonstick-yta kan ta lite tid innan det blir bra. Men med tiden om du sköter din panna rätt kommer den bli bättre och bättre.
Var rädd om din grillpanna så kommer den också ta hand om dina maträtter.
Vanliga frågor om grillpannor i gjutjärn
En grillpanna i gjutjärn är bra när du ska steka kött, kyckling, grönsaker eller halloumi och du samtidigt vill få fina grillränder.
Den räfflade stekytan gör också att eventuell vätska rinner bort från stekytan så dina ingredienser blir stekta och inte kokta i sin egen vätska.
Gjutjärnet gör också att du får en fin och jämn stekyta eftersom gjutjärnet tål höga temperaturer. Eftersom gjutjärn även tål olika värmekällor är det praktiskt att använda sig av en grillpanna i gjutjärn på grillen när du grillar, men vill steka något samtidigt.
När du använder en grillpanna vill du få fram de klassiska grillränderna.
En grillpanna i gjutjärn ska värmas upp till en hög temperatur innan du lägger i dina ingredienser. Se också till att dina ingredienser är torra så vätskan inte tar över i grillpannan. Vätskan kommer göra det svårare för dig att få fram grillränderna eftersom dina ingredienser då blir kokta i stället för stekta.
Du ska också tänka på att inte röra eller vända dina ingredienser så ofta eftersom du måste låta den räfflade stekytan göra sitt så grillränderna blir tydliga. När det är dags att vända ingredienserna kan du försöka vända dem så grillränderna korsas för att till exempel ge köttbiten ett rutigt mönster av grillränder.
Men här finns det egentligen inget rätt eller fel. Låt din kreativitet styra. Lycka till.