Ny gjutjärnspanna som du ska använda första gången?
Det finns inget generellt sätt att förbereda sin gjutjärnspanna inför första användningen eftersom råden skiljer sig åt från tillverkare till tillverkare. Men vi har kommit fram till att tillverkarna har underlättat för dig som konsument. Oftast behöver du bara skölja av din gjutjärnspanna i varmt vatten. Läs vår sammanställning för att se likheterna och skillnaderna mellan olika tillverkare.
- Förbered en ny gjutjärnspanna inför första användningen
- Ny gjutjärnspanna från Skeppshult – råd inför första användningen
- Ny gjutjärnspanna från Le Creuset – råd inför första användningen
- Ny gjutjärnspanna från Lodge – råd inför första användningen
- Ny gjutjärnspanna från Anders Petter – råd inför första användningen
- Ny gjutjärnspanna från Ronneby Bruk – råd inför första användningen
- Ny gjutjärnspanna från Fiskars – råd inför första användningen
- Ny gjutjärnspanna som inte är förinbränd
- Tänk på detta innan första användningen av din nya gjutjärnspanna
- Vanliga frågor om nya gjutjärnspannor
Förbered en ny gjutjärnspanna inför första användningen
Har du en ny gjutjärnspanna? Kul. En ny gjutjärnspanna behöver hanteras på rätt sätt för att bli en livslång vän i köket. I dagsläget är det dock inte så mycket som du behöver tänka på innan första användningen. Många av de stora tillverkarna har gjort grovjobbet åt dig. Men det finns några punkter att tänka på.
Först och främst är det viktigt att tänka på att alla gjutjärnspannor är olika. Det finns gjutjärnspannor som är emaljerade och gjutjärnspannor som saknar emalj. Därför behöver de behandlas på olika sätt innan första användningen.
Nedan har vi sammanställt vad några olika större tillverkare av gjutjärnspannor ger för råd inför första användningen.
Ny gjutjärnspanna från Skeppshult – råd inför första användningen
Skeppshults gjutjärnspannor är utan emalj och behöver därför brännas in innan de används för matlagning. Det är dock inget som du behöver göra om du köper en ny gjutjärnspanna från Skeppshult. Alla Skeppshults gjutjärnspannor är redan inbrända med ekologisk rapsolja från Österlen enligt deras bruksanvisning på www.skeppshult.com Extern länk.
Skeppshult rekommenderar att du sköljer av din gjutjärnspanna i varmt vatten innan du använder din gjutjärnspanna för första gången.
Ny gjutjärnspanna från Le Creuset – råd inför första användningen
Le Creusets gjutjärnspannor är emaljerade och behöver därför inte brännas in, varken inför första användningen eller senare.
Le Creuset rekommenderar att du diskar din gjutjärnspanna från Le Creuset i varmt vatten och diskmedel enligt deras bruksanvisning på www.lecreuset.se Extern länk.
Ny gjutjärnspanna från Lodge – råd inför första användningen
Lodges gjutjärnspannor har ingen emalj, men är värmebehandlade på ett sätt som gör att de tål att diskas med milt diskmedel.
Lodges gjutjärnspannor är inbrända när du köper dem och behöver därför inte brännas in på nytt. Skölj av din gjutjärnspanna och använd ett milt diskmedel för att rengöra dem första gången. Läs mer om Lodges skötsel och råd på lodgecastiron.se Extern länk.
Ny gjutjärnspanna från Anders Petter – råd inför första användningen
Anders Petters gjutjärnspannor i serien Stenfors har ingen emalj. Därför ska du bara skölja av din nya gjutjärnspanna med varmt vatten innan den första användningen.
Du behöver inte bränna in din gjutjärnspanna från Anders Petter. De bränns in innan de lämnar fabriken.
Ny gjutjärnspanna från Ronneby Bruk – råd inför första användningen
Ronneby Bruks gjutjärnspannor är utan emalj och är förinbrända. Du behöver därför inte bränna in en gjutjärnspanna från Ronneby Bruk innan första användningen. Skölj bara av den i varmt vatten och torka torr.
Ny gjutjärnspanna från Fiskars – råd inför första användningen
En gjutjärnspanna från Fiskars är redan inbränd när du köper den. Skölj bara av den i varmt vatten och torka den torr.
Ny gjutjärnspanna som inte är förinbränd
Har du kommit över en ny gjutjärnspanna utan emalj som inte är förinbränd? Enligt vår sammanställning är det inte så vanligt men det händer. Då rekommenderar vi vår artikel om hur du bränner in din gjutjärnspanna i ugnen eller på spisen.
Så oljar och bränner du in din gjutjärnspanna – flera metoder med steg →
Vi går igenom hur du bränner in en gjutjärnspanna i ungen eller på spisen. Vilka för- och nackdelar finns det med de två metoderna?
Tänk på detta innan första användningen av din nya gjutjärnspanna
Sammanfattningsvis går det att säga att emaljerade gjutjärnspannor behöver bara diskas av i varmt vatten och diskmedel innan användning första gången.
Gjutjärnspannor utan emalj behöver bara sköljas av i varmt vatten innan första användningen. De flesta gjutjärnspannorna är idag redan förinbrända och det är därför inget som du behöver göra när du köper en ny gjutjärnspanna utan emalj.
Men läs instruktionerna vad som gäller din gjutjärnspanna.
Vanliga frågor om nya gjutjärnspannor
Om du har en ny gjutjärnspanna utan emalj och maten bränner fast behöver du inte oroa dig. Det är vanligt.
Även om många gjutjärnspannor utan emalj blir inbrända innan de lämnar tillverkaren kan det behövas en ny inbränning eller lite tålamod innan du byggt upp en tillräckligt bra nonstick-yta som kommer underlätta din matlagning.
Vårt tips är att använda extra fett i början om du har en ny gjutjärnspanna utan emalj. Med tiden kommer du bygga upp pannans nonstick-egenskaper och du kommer efter hand märka att pannans nonstick-yta byggs upp.
Tänk på att tipsen ovan gäller gjutjärnspannor utan emalj.