9 pannkakspannor i gjutjärn för perfekta pannkakor
Med gjutjärnets goda värmefördelning kommer pannkakor i en pannkakspanna i gjutjärn få en fin och jämn stekyta. Det är en av alla fördelar med en pannkakspanna i gjutjärn. I artikeln tittar vi på fler fördelar, men även ett antal nackdelar. Vi listar även 9 pannkakspannor i gjutjärn som hjälper dig tillaga de perfekta pannkakorna.
- Pannkakspannor i gjutjärn
- Fördelar med en pannkakspanna i gjutjärn
- Nackdelar med en pannkakspanna i gjutjärn
- Vad är en pannkakspanna i gjutjärn?
- En pannkakspanna i gjutjärn fungerar på alla värmekällor
- Vad är skillnaden på en pannkakspanna och en crêpepanna?
- Pannkaksnörd? – skaffa en pannkakspanna i gjutjärn
- Vanliga frågor om pannkakspannor i gjutjärn
Pannkakspannor i gjutjärn
Nedan listar vi 9 pannkakspannor i gjutjärn som underlättar vid stekning av både pannkakor och crêpes.
Skeppshult Original Pannkakspanna Gjutjärn 23 cm
Skeppshult Traditional Pannkakspanna Gjutjärn Trähandtag 23 cm
Skeppshult Original Crêpepanna Gjutjärn 17 cm
Skeppshult Valnöt Pannkakspanna Gjutjärn Trähandtag 23 cm
Anders Petter Stenfors Pannkakspanna Gjutjärn 23 cm
Le Creuset Classic Crêpespanna Gjutjärn 27 cm Matte Black
Lodge Pannkakspanna Gjutjärn 27 cm (10,5 in)
Ronneby Bruk Maestro Pannkakspanna Gjutjärn Trähandtag 24 cm
Staub Vintage Pannkakspanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm
Fördelar med en pannkakspanna i gjutjärn
Fördelarna är:
- Den tunna och låga kanten gör det enkelt att komma in med köksredskap mellan pannkakan och stekytan. Det underlättar vändningen av pannkakan.
- Jämfört med en vanlig stekpanna i gjutjärn är en pannkakspanna lättare eftersom det knappt finns någon kant.
- Gjutjärnet är giftfritt.
- Tack vare gjutjärnets värmefördelning kommer pannkakorna få en fin och jämn stekyta.
- När gjutjärnet är inbränt kommer din pannkakspanna i gjutjärn ha en fin nonstick-yta som gör att dina pannkakor inte fastnar lika enkelt som de annars gör i till exempel en stekpanna i rostfritt stål.
- En pannkakspanna i gjutjärn fungerar på flera olika värmekällor som induktionshäll, gasspis och öppen eld.
Nackdelar med en pannkakspanna i gjutjärn
Nackdelen med en pannkakspanna i gjutjärn är:
- Eftersom gjutjärn är ett tungt material kommer det bli tungt att vända dina pannkakor i luften. Gillar du att vända dina pannkakor i luften rekommenderar vi i stället en mindre kolstålspanna. Då får du en lättare panna men ändå bra nonstick-egenskaper. Samt en panna som också är giftfri.
- Skötsel av en pannkakspanna i gjutjärn är lite mer krävande än en vanlig stekpanna i till exempel rostfritt stål. Läs mer om skötsel av gjutjärnspannor.
Vad är en pannkakspanna i gjutjärn?
En pannkakspanna kan också kallas crêpepanna eller pannkakslagg. Ordet lagg betyder bland annat rund och flat panna. Den låga kanten i en pannkakspanna är bara så pass hög att pannkakssmeten precis stannar i pannan, vilket underlättar när du behöver komma in med köksredskap under pannkakan.
En pannkakspanna kan tillverkas i flera olika material, som gjutjärn, kolstål och aluminium.
En pannkakspanna i gjutjärn fungerar på alla värmekällor
Eftersom gjutjärn är ett tåligt och magnetiskt material fungerar en pannkakspanna i gjutjärn på flera olika värmekällor.
Har du en vanlig spis, induktionshäll, gasspis eller du vill laga pannkakor över öppen eld kommer det inte vara några problem med en pannkakspanna i gjutjärn.
Säkerställ bara att du väljer en pannkakspanna som tål öppen eld om det skulle vara av intresse för dig. Det finns till exempel pannkakspannor med trähandtag. Dessa bör du undvika att ha över öppen eld på grund av att trähandtaget kan ta skada av elden.
Vad är skillnaden på en pannkakspanna och en crêpepanna?
Skillnaden på en pannkakspanna i gjutjärn och en crêpepanna i gjutjärn är inte så stor.
Tittar vi på Skeppshult, som är ett populärt varumärke inom gjutjärnsprodukter, är deras pannkakspanna 23 centimeter i diameter med en höjd på 1,5 centimeter. Medan deras crêpepanna är 17 centimeter i diameter med en höjd på 1 centimeter.
Pannkaksnörd? – skaffa en pannkakspanna i gjutjärn
Sammanfattningsvis tycker vi att om du verkligen älskar pannkakor kommer en pannkakslagg i gjutjärn underlätta vägen mot de perfekta pannkakorna.
Men om du bara steker några pannkakor då och då, rekommenderar vi i stället en vanlig stekpanna i gjutjärn. Tänk bara på att kanterna ska vara sneda och inte höga och raka för att du lättare ska komma in med dina köksredskap under pannkakan.
En stekpanna i kolstål fungerar också bra för att laga pannkakor. Väljer du en mindre kolstålspanna kan du kanske till och med orka vända pannkakorna i luften.
Tänk dock på att både gjutjärn och kolstål är tunga material om du vill kunna vända dina pannkakor i luften.
Vanliga frågor om pannkakspannor i gjutjärn
Nej, du behöver inte en pannkakspanna i gjutjärn för att göra bra pannkakor.
Men en pannkakspanna, oavsett vilket material den är i, kommer underlätta vändningen av pannkakan tack vare den låga kanten på en pannkakspanna. Det kommer resultera i bättre pannkakor och enklare tillagning av pannkakorna.
Och väljer du en pannkakspanna i gjutjärn kommer din panna när gjutjärnet väl är inbränt ha bra nonstick-egenskaper samt att gjutjärnets goda värmefördelning kommer ge dina pannkakor en fin och jämn stekyta. Det kommer resultera i bättre pannkakor även det.