6 plättlagg i gjutjärn som förenklar plättgräddningen
En plättlagg i gjutjärn har flera fördelar. Bland annat är det en fördel att du kan använda metallredskap i en plättlagg i oemaljerat gjutjärn. Samt att en plättlagg i gjutjärn kan hålla i evigheter om du sköter din plättlagg på rätt sätt. I artikeln listar vi 6 plättlagg i gjutjärn, fler för- och nackdelar, och vi resonerar också om en plättlagg i gjutjärn med trähandtag är något för dig eller om ett integrerat gjutjärnshandtag är bättre.
Plättlagg i gjutjärn
Nedan listar vi 6 plättlagg i gjutjärn som underlättar stekning av klassiska plättar.
Anders Petter Stenfors Plättlagg Gjutjärn 7 Plättar 25 cm
Ronneby Bruk Maestro Plättlagg Gjutjärn Trähandtag 7 Plättar 24 cm
Skeppshult Original Plättpanna Gjutjärn 23 cm
Skeppshult Traditional Plättpanna Gjutjärn Trähandtag 23 cm
Skeppshult Traditional Hjärtplättpanna Gjutjärn Trähandtag 22 cm
Skeppshult Valnöt Plättpanna Gjutjärn Trähandtag 23 cm
Fördelar med plättlagg i gjutjärn
Om du ska steka plättar behöver du en plättlagg eller plättpanna som det också kan kallas. Utan en plättlagg kommer din stekning av plättar ta lång tid och du kommer inte få perfekt runda och tjocka plättar.
Även om det tar lång tid att steka plättar kommer en större plättlagg med plats för 7 plättar att göra jobbet snabbare.
Plättlaggar finns idag i flera olika material: gjutjärn, kolstål, rostfritt stål eller aluminium med teflonbeläggning. Nedan går vi igenom för- och nackdelarna med en plättlagg i gjutjärn.
Fördelar med en plättlagg i gjutjärn:
- En plättlagg i gjutjärn har god värmehållning. Tack vare gjutjärnets egenskaper och tjocklek har en plättlagg i gjutjärn god värmehållning. Det är en fördel med bra värmehållning när du steker plättar eftersom plättpannan inte kyls ner för mycket vid varje ny gräddning av plättar. Det gör att du får en jämnare stekning.
- I en plättlagg av gjutjärn kan du använda metallredskap. Plättlaggar i gjutjärn är oftast gjorda i oemaljerat gjutjärn. Det gör att du kan använda metallredskap i din plättlagg utan att repa eller skada stekytan. Till exempel fungerar Anders Petter Stenfors pannkaksspade Extern länk i rostfritt stål perfekt med en plättlagg i oemaljerat gjutjärn. En fördel med metallredskap är att de tål höga temperaturer, går att göra tunna och går inte sönder så lätt som till exempel köksredskap i plast.
- En plättlagg i gjutjärn tål höga temperaturer. För att få en fin stekyta på dina plättar behöver du ha en jämn och hög temperatur i din plättpanna under lång tid. Tack vare gjutjärnets egenskaper är det inga problem för en plättlagg i gjutjärn att hålla en hög temperatur under en längre tid. En hög temperatur under en lång tid är inget som påverkar gjutjärnet.
- En plättlagg i gjutjärn får en naturlig och bra nonstick-yta. En bra nonstick-yta är viktigt vad du än steker. En gjutjärnspanna eller plättlagg i oemaljerat gjutjärn kan till en början ha en nonstick-yta som inte motsvarar dina förväntningar. Det beror på att tillräckligt mycket fett inte har hunnit brännas in i pannan trots att den kommer inbränd när du köper den. En plättlagg i oemaljerat gjutjärn kommer bli bättre med tiden. Ha tålamod. Vill du snabba på processen rekommenderar vi vår artikel: Så bränner du in din gjutjärnspanna.
- En plättlagg i gjutjärn kommer hålla i flera generationer om du sköter den rätt. Eftersom många plättlaggar i gjutjärn är i oemaljerat gjutjärn krävs det att du tar hand om din plättlagg på rätt sätt. Du bör till exempel inte diska din oemaljerade plättlagg i diskmaskin eller använda diskmedel när du rengör din plättlagg i oemaljerat gjutjärn. Läs gärna mer i våra artiklar om hur du tar hand om och sköter om din gjutjärnspanna, samt hur du rengör din gjutjärnspanna. Skötseln av oemaljerat gjutjärn (rågjutjärn) är densamma för en vanlig gjutjärnspanna som en plättlagg i gjutjärn.
- En plättlagg i gjutjärn ger ifrån sig naturligt järn som är bra för oss människor. Många plättlaggar i gjutjärn är i oemaljerat gjutjärn. Dessa plättlagg ger ifrån sig bra och naturligt järn när du steker i dem som vi människor mår bra av. Att gjutjärn ger ifrån sig järn kan även vara en nackdel eftersom det kan påverka smaken. Men det är främst om du lagar någon syrlig rätt som till exempel tomater som detta blir extra tydligt. Vid gräddning av plättar i en plättlagg av gjutjärn blir smaken av järn inte lika tydlig.
- En plättlagg i gjutjärn fungerar på flera värmekällor. En plättlagg i gjutjärn fungerar på vanlig spis, gasspis, induktionshäll. Har du en plättlagg i gjutjärn med integrerat gjutjärnshandtag eller stålhandtag fungerar även din plättlagg i ugnen och över öppen eld som standard. Om du däremot har en plättlagg i gjutjärn med trähandtag bör du undvika ugnen och öppen eld eftersom värmen kan skada ditt trähandtag.
Nackdelar med plättlagg i gjutjärn
Nedan går vi igenom nackdelar med en plättlagg i gjutjärn:
- En plättlagg i gjutjärn är tung. Gjutjärn är ett kompakt och tungt material. Därför blir en plättlagg i gjutjärn tyngre än till exempel en plättlagg i rostfritt stål eller aluminium. Det är dock inte så ofta du behöver flytta en plättlagg när den väl står på spisen. Men när du ska diska och ställa undan plättlaggen kan de vara osmidiga på grund av tyngden.
- En plättlagg i gjutjärn kräver korrekt skötsel för att hålla i många år. Som vi var inne på tidigare, är plättlagg i gjutjärn oftast i oemaljerat gjutjärn och oemaljerat gjutjärn kräver oftast handdisk utan diskmedel för att inte förlora sin nonstick-yta och riskera att börja rosta. Du ska också säkerställa att din plättlagg i gjutjärn alltid är torr. Fukt och gjutjärn är ingen bra kombination. Läs gärna mer om skötsel av gjutjärnspannor.
- En plättlagg med integrerat gjutjärnshandtag kan få ett varmt handtag. Det är många plättlaggar i gjutjärn som har integrerade gjutjärnshandtag. Och som vi var inne på tidigare har gjutjärn en bra värmefördelning. Detta gäller även till handtaget som då kan bli ordentligt varmt om plättlaggen står en längre tid på värmekällan. Nu behöver du inte flytta en plättlagg i gjutjärn så ofta när du gräddar dina plättar, men det är viktigt att tänka på att handtaget kan bli varmt. Nedan tittar vi närmare på plättlagg i gjutjärn med trähandtag som passar dig som vill undvika att bränna dig på handtaget.
- Plättar som tillagas i en plättlagg av gjutjärn kan smaka järn. Det är långt ifrån alla, men det finns människor som tycker att mat som tillagas i gjutjärn får för mycket järnsmak. Därför finns det människor som inte gillar stekkärl i gjutjärn. Gjutjärn sätter smak på maten eftersom järnet tas upp av maten. Järnsmaken är dock kraftigare om du lagar något syrligt som till exempel en tomatsås och inte lika kraftig som när du gräddar plättar i en plättlagg av gjutjärn.
Plättlagg i gjutjärn med trähandtag
Skeppshult Traditional Plättpanna Gjutjärn Trähandtag 23 cm
Skeppshult Valnöt Plättpanna Gjutjärn Trähandtag 23 cm
Skeppshult Traditional Hjärtplättpanna Gjutjärn Trähandtag 22 cm
Anders Petter Stenfors Plättlagg Gjutjärn 7 Plättar 25 cm
Ronneby Bruk Maestro Plättlagg Gjutjärn Trähandtag 7 Plättar 24 cm
Idag finns det ett stort utbud av plättlagg i gjutjärn med trähandtag och plättlagg i gjutjärn med integrerat gjutjärnshandtag. Det finns för- och nackdelar med båda.
Om du vill undvika att bränna dig på handtaget när du gräddar plättar med din plättlagg i gjutjärn är det en fördel med ett trähandtag på plättlaggen.
En nackdel med trähandtag är att du inte kan använda din plättlagg av gjutjärn i ugnen eller över öppen eld eftersom trähandtaget då riskerar att gå sönder.
Det är dock inte så ofta som du kommer behöva använda en plättlagg i gjutjärn i ugnen. Med en vanlig stekpanna i gjutjärn finns det fler tillfällen då det kan vara en fördel med att kunna använda pannan i ugnen, till exempel om en köttbit först ska brynas och sen gå klart i ugnen.
En annan nackdel med ett trähandtag på din plättlagg i gjutjärn är att du inte kan bränna in din plättlagg i ugnen om du skulle vilja det. En plättlagg i gjutjärn med trähandtag måste brännas in på spisen om du behöver bränna in din plättlagg. Läs gärna vår artikel om hur du bränner in din gjutjärnspanna.
Vi rekommenderar även vår artikel om för- och nackdelar med gjutjärnspannor med trähandtag om du vill läsa mer om ämnet.
Hjärtformade plättar i en plättlagg av gjutjärn
Skeppshult Traditional Hjärtplättpanna Gjutjärn Trähandtag 22 cm
Om du önskar en annan form på dina plättar än de klassiskt runda plättarna så har bland annat Skeppshult en plättpanna som ger dig hjärtformade plättar.
Det är ett trevligt sätt att piffa upp plättbjudningen på till exempel alla hjärtans dag eller när du vill överraska någon med härliga hjärtformade plättar.
Plättlagg i gjutjärn för en plätta i taget
Letar du efter pannor som gör en plätta i taget finns det gjutjärnspannor i miniformat. Det kommer inte vara tidseffektivt att grädda plättar i en gjutjärnspanna i miniformat, men det går. De används dock inte så ofta till att grädda plättar. I stället används små gjutjärnspannor till att steka blinier eller ägg. Läs gärna vår artikel om blini- och äggpannor i gjutjärn eller vår artikel om gjutjärnspannor i miniformat.
Letar du efter större plättpannor med plats för en plätta får du titta på klassiska pannkaks- eller crêpepannor i gjutjärn som finns i olika storlekar.
Därför är en plättlagg i gjutjärn ett bra val
Sammanfattningsvis är vi alla på redaktionen överens om att en plättlagg i gjutjärn är ett bra val om du ska grädda plättar. Vi tycker att gjutjärnets fördelar väger upp gjutjärnets nackdelar:
Fördelar med en plättlagg i gjutjärn:
- God värmehållning.
- Du kan använda metallredskap.
- Tål höga temperaturer.
- Naturlig och bra nonstick-yta.
- Kommer hålla i flera generationer.
- Ger ifrån sig naturligt järn.
- Fungerar på flera värmekällor.
Nackdelar med en plättlagg i gjutjärn:
- Är tungt.
- Kräver bra skötsel.
- Handtaget kan bli varmt om det inte är ett trähandtag.
- Kan smaka järn.
Gällande valet mellan en plättlagg i gjutjärn med trähandtag eller med ett integrerat gjutjärnshandtag lutar vi åt en plättlagg med integrerat gjutjärnshandtag framför en plättlagg med trähandtag.
Vi gör det för att vi gillar att bränna in våra gjutjärnspannor i ugnen. Och troligtvis kommer du någon gång behöva bränna in din plättlagg.
Vi gillar också idén med att ett integrerat gjutjärnshandtag inte kan gå sönder eller skadas av vare sig värme eller eventuell eld om vi skulle vilja använda plättlaggen i gjutjärn över öppen eld.
Vanliga frågor om plättlagg i gjutjärn
Ja, en plättlagg i gjutjärn kan behöva mer matfett i början om plättlaggen är ny. En plättlagg i gjutjärn kommer oftast inbränd som ger en hyfsad nonstick-yta. Men över tid eller om du väljer att bränna in din panna på nytt kommer din plättlagg i gjutjärn få en ännu bättre nonstick-yta och då kommer du behöva mindre matfett i plättlaggen.
Om dina plättar fastnar i plättlaggen kan det bero på att din plättlagg är helt ny eller att nonstick-ytan har försvunnit.
Först rekommenderar vi att testa med mer matfett och ha tålamod. Det gäller främst om din plättlagg är ny.
Har du en plättlagg i gjutjärn sen innan eller du kommit över en gammal plättlagg och du kan se på den hur gjutjärnet ser torrt och gråaktigt ut. Då kan din plättlagg behövas brännas in på nytt. Läs gärna vår artikel om hur du bränner in din gjutjärnspanna på nytt.