Så rengör och diskar du din gjutjärnspanna – flera steg att följa
Du kan rengöra och diska gjutjärnspannor på olika sätt. Det är viktigt att du diskar och rengör din gjutjärnspanna på rätt sätt för att öka dess livslängd. Har du en gjutjärnspanna utan emalj ska du till exempel inte använda diskmedel. Har du en emaljerad gjutjärnspanna går det oftast bra med diskmedel, men du bör inte grovrengöra den med till exempel stålull.
- Rengör och diska din gjutjärnspanna på rätt sätt
- En gjutjärnspanna kan diskas på många sätt
- Vanliga frågor om rengöring och diskning av gjutjärnspanna
Rengör och diska din gjutjärnspanna på rätt sätt
Att rengöra och diska sin gjutjärnspanna på rätt sätt är viktigt för att gjutjärnspannan ska bygga upp och behålla sin feta nonstick-yta samt att gjutjärnspannan inte ska börja bli grå och tråkig i färgen och till slut börja rosta.
Men det finns många olika gjutjärnspannor och de kan diskas och rengöras på olika sätt.
Så här diskar och rengör du en gjutjärnspanna utan emalj
När vi skriver gjutjärnspanna utan emalj tänker vi bland annat på Skeppshults gjutjärnspannor. Skeppshults gjutjärnspannor har ingen emalj vilket gör dem mer känsliga för diskmedel och vatten.
Gjutjärnspannor utan emalj får inte rengöras eller diskas med diskmedel. Det beror på att diskmedlet tar sig in i gjutjärnets öppna porer och förstör den naturliga och feta nonstick-ytan som byggts upp i gjutjärnspannan.
Du bör inte heller köra din gjutjärnspanna utan emalj i diskmaskinen. Det förstör ytan på din gjutjärnspanna vilket resulterar i att mat lättare fastnar och att gjutjärnspannan lättare rostar. Mer om gjutjärnspannor i diskmaskin kan du läsa i artikeln nedan:
Kör inte gjutjärnspannan i diskmaskinen – men det finns undantag →
Diska inte gjutjärnspannan i diskmaskinen. Men det finns undantag – helemaljerade gjutjärnspannor. Vi reder ut alla frågor.
Steg för hur du diskar och rengör din gjutjärnspanna utan emalj
- Låt din gjutjärnspanna svalna innan du utsätter den för vatten. För stora temperaturskillnader är inte bra för gjutjärnet och i värsta fall kan gjutjärnet bli ojämnt eller spricka.
- Skölj av gjutjärnspannan i varmt vatten så länge som det behövs för att lösa upp eventuella matrester.
- Använd en vanlig diskborste och det varma vattnet för att göra rent gjutjärnspannan. Använd inte diskmedel eller något annat medel. En diskborste och varmt vatten räcker.
- Direkt efter rengöringen torkar du av din gjutjärnspanna med hushållspapper. Vi rekommenderar hushållspapper framför din kökshandduk eftersom gjutjärnet kan missfärga dina kökshanddukar direkt efter rengöring.
- Efter torkning kan du ställa tillbaka gjutjärnspannan på spisen och utnyttja eftervärmen för att torka upp det sista av vattnet. Har du ingen eftervärme kvar på spisen brukar det varma vattnet, som du rengjort gjutjärnspannan med, göra din gjutjärnspanna så pass varm att den självtorkar bra ändå.
- Tänk på att inte låta gjutjärnspannan självtorka av sig själv. Det ökar risken för rost.
Grovrengöring av gjutjärnspanna utan emalj
Gjutjärnspannan behöver en grovrengöring om det bränner fast mat eller om det bildats en svart beläggning på ytan. Beroende på hur nedsmutsad din gjutjärnspanna är går det att ta till olika nivåer av grovrengöring.
Nedan har vi skrivit ihop olika metoder för att grovrengöra gjutjärnspannan. Testa dig fram och se vilken metod som fungerar bäst för dig.
Grovrengöring med salt
När du ska göra rent din gjutjärnspanna med salt, täcker du pannans botten med ett 0,5 centimeter tjockt lager grovsalt. Värm upp pannan till en hög temperatur. Rör om då och då. Efter ungefär två minuter häller du bort saltet och torkar av pannan.
Botten på gjutjärnspannan kan efter grovrengöringen med salt fått en gråaktig och torr yta. Det betyder att det är dags för en ny inbränning som du kan läsa om längre ner.
Grovrengöring med kokande vatten
När du ska grovrengöra din gjutjärnspanna med vatten, häller du upp vatten i pannan och sätter den på spisen. Hetta upp vattnet och låt därefter pannan stå kvar på spisen med det heta vattnet i ungefär en timme.
Skrapa bort eventuella rester med en diskborste eller liknande.
Denna process kan göra att du behöver bränna in din gjutjärnspanna igen. Nedan hittar du en rubrik om hur du bränner in din gjutjärnspanna igen efter en grovrengöring.
Grovrengöring med stålull eller stålborste
Den sista och den mest effektiva grovrengöringen vid en hårt nedsmutsad gjutjärnspanna är att ta fram stålull, till exempel Svinto, eller stålborsten.
Rengör de fläckar som uppkommit i järnet och skrapa bort de matrester som fastnat i gjutjärnet under rinnande hett vatten.
Efter en grovrengöring med stålull eller stålborste behöver du bränna in din gjutjärnspanna på nytt eftersom du har skrapat bort den naturliga nonstick-ytan som fanns där.
Under rubriken nedan kan du läsa om hur du bränner in din gjutjärnspanna efter en grovrengöring med stålull eller stålborste.
Efter grovrengöring behöver du bränna in gjutjärnspannan på nytt
Så här bränner du in gjutjärnspannan på ett snabbt sätt efter en grovrengöring:
- Häll neutral olja som rapsolja i gjutjärnspannan.
- Ställ gjutjärnspanna på spisen.
- Värm upp spisen till en hög temperatur.
- Låt gjutjärnspannan stå på spisen med hög temperatur i ungefär 10 minuter. Det kommer börja ryka.
- Fyll på med mer olja om det behövs.
- Låt svalna och torka bort överflödig olja.
Vill du läsa mer om hur du bränner in din gjutjärnspanna samt fler sätt att göra det på rekommenderar vi artikeln nedan:
Så oljar och bränner du in din gjutjärnspanna – flera metoder med steg →
Vi går igenom hur du bränner in en gjutjärnspanna i ungen eller på spisen. Vilka för- och nackdelar finns det med de två metoderna?
Så här diskar och rengör du en emaljerad gjutjärnspanna
När vi skriver emaljerade gjutjärnspannor tänker vi främst på helemaljerade gjutjärnspannor som till exempel Le Creuset Signature Collection.
Eftersom helemaljerade gjutjärnspannor har en heltäckande skyddande emalj tål de diskmedel och diskmaskin på ett annat sätt.
Du kan till exempel använda diskmedel för att rengöra din emaljerade gjutjärnspanna från Le Creuset Signature Collection. Du kan till och med köra den i diskmaskinen. Det kan dock göra att färgen bleknar. Läs mer på Le Creusets sida om användning och underhåll Extern länk.
Även om emaljen ger ett skydd mot vatten och att diskmedel ska tränga in i gjutjärnet är emaljen mer känslig mot hårda redskap. Till skillnad från en gjutjärnspanna utan emalj ska du inte använda stålull, som till exempel Svinto, i din emaljerade gjutjärnspanna eftersom det kan repa och skada emaljen.
Vi vill lyfta fram att en gjutjärnspanna kan skilja sig från en annan gjutjärnspanna beroende på hur de är tillverkade. Det finns alltså inget generellt sätt att rengöra och diska en gjutjärnspanna utan det är viktigt att titta på exakt vilken typ du har och hur den ska rengöras.
Vill du vara på den säkra siden är det enbart en diskborste och varmt vatten som gäller.
Känns gjutjärnspannans insida och utsida klibbiga?
Om din gjutjärnspanna känns klibbig på insidan och utsidan har du troligtvis inte rengjort den tillräckligt. Det kan bero på att du inte har använt tillräckligt varmt vatten när du diskat din gjutjärnspanna.
Testa att diska din gjutjärnspanna igen i så varmt vatten du kan få i kranen. Om det inte räcker kan du värma vatten på spisen som du använder för att göra rent din gjutjärnspanna med.
Tänk på att inte värma vattnet skållhett. Din gjutjärnspanna klarar inte av för stora temperaturskillnader för snabbt och du ska kunna handdiska i vattnet utan att bränna dig.
En gjutjärnspanna kan diskas på många sätt
Sammanfattningsvis är det först och främst viktigt att du tar reda på vilken typ av gjutjärnspanna du har innan du behöver diska och rengöra den.
Till exempel en gjutjärnspanna utan emalj får inte köras i diskmaskin eller diskas med diskmedel. Medan det går bra att köra vissa emaljerade gjutjärnspannor i diskmaskin och med diskmedel.
Du ska inte heller använda stålull eller en stålborste i emaljerade gjutjärnspannor eftersom det förstör emaljen. Medan det går bra att använda i vissa gjutjärnspannor utan emalj, men det kommer krävas en inbränning av gjutjärnspannan igen.
Vanliga frågor om rengöring och diskning av gjutjärnspanna
Om du diskar din gjutjärnspanna med diskmedel kommer diskmedlet tränga in i gjutjärnets porer och avlägsna den naturliga nonstick-ytan som du byggt upp över tid.
Du kan behöva bränna in din gjutjärnspanna på nytt om du diskar den med diskmedel.
Tänk på att svaret ovan gäller främst om du har en gjutjärnspanna utan emalj. Många gjutjärnspannor med emalj går att diska med diskmedel, även om vi inte rekommenderar det.
Ja, du kan rengöra en gjutjärnspanna med Svinto. Det är dock inget som du behöver göra varje gång du ska rengöra din gjutjärnspanna.
Du kommer behöva bränna in din gjutjärnspanna på nytt efter rengöring med Svinto. Detta eftersom Svinto tar bort den naturliga nonstick-ytan som byggts upp i botten på gjutjärnspannan.
Tänk på att svaret ovan främst gäller gjutjärnspannor utan emalj. Emaljerade gjutjärnsgrytor kommer repas och skadas om du använder Svinto i dem.