Så här stekar du i en gjutjärnspanna
Att steka i en gjutjärnspanna kräver tålamod i början. Det kommer troligtvis bränna fast i gjutjärnspannan innan du lärt dig hur din panna fungerar tillsammans med din spis. Använd extra matfett i början och se till att du låter ingredienserna få en fin stekyta innan du börjar flytta och vända på dem. Det och fler tips går vi igenom i artikeln.

- Allmänna råd för stekning i gjutjärnspanna
- Steka kött i gjutjärnspanna
- Steka hamburgare i gjutjärnspanna
- Steka ägg i gjutjärnspanna
- Steka fisk i gjutjärnspanna
- Steka pannkakor i gjutjärnspanna
- Steka plättar i gjutjärnspanna
- Bli vän med din gjutjärnspanna och spis
- Vanliga frågor om att steka i gjutjärnspanna
Allmänna råd för stekning i gjutjärnspanna
I artikeln går vi igenom hur du steker i din gjutjärnspanna. Är du i stället intresserad av hur du bränner in din gjutjärnspanna rekommenderar vi vår artikel: Så bränner du in din gjutjärnspanna.
Men med rätt kunskap och erfarenhet kan du bli en expert på stekning. Vi har här skrivit ihop några allmänna råd som du ska tänka på när du steker i din gjutjärnspanna. Senare i artikeln går vi igenom mer specifikt vad du ska tänka på när du steker olika ingredienser i din gjutjärnspanna.
- De flesta gjutjärnspannorna har tjocka bottnar och tar lång tid på sig att bli varma. Placera därför din gjutjärnspanna på spisen en stund innan och låt hela pannan bli ordentligt varm. Häll inte i något matfett i pannan än. Risken är då att matfettet blir för varmt och bränns. Använd inte en hög temperatur - ställ i stället in spisen på en medeltemperatur.
- Känn ovanför pannan om pannan känns varm. Efter ett tag lär du dig hur varm pannan ska vara. Du kan också testa att droppa några vattendroppar i pannan och om de förångas direkt är pannan tillräckligt varm.
- Använd rätt sorts matfett. En neutral rapsolja tål hög temperatur och ger ingen direkt smak. Olivolja tål inte lika hög temperatur och kan ge en viss smak av beska. Smör tål inte heller lika hög temperatur, men ger en god smak. Det går också att blanda till exempel en neutral olja och smör för att få ett matfett som tål en högre temperatur och som ger extra smak.
- När pannan är varm och du bestämt dig för vilket matfett du ska använda är det dags att hälla i eller lägga ner matfettet du bestämt dig för. Låt matfettet bli varmt. Använder du smör som matfett ska du vänta tills vattnet i smöret kokat bort. Det är när smöret tystnar som vattnet har kokat bort och smöret har rätt temperatur.
- När du lägger i ingrediensen du ska steka kommer det fräsa i pannan. Nu är det viktigt att inte röra på ingrediensen för tidigt. Innan du fått en stekyta kommer det mer eller mindre sitta fast i pannan beroende på vilken ingrediens du steker. Ha tålamod och låt pannan göra sitt. Blir det för varmt och ingrediensen bränns, har du en för hög temperatur. Blir ingrediensen grå och det inte bildas någon stekyta, har du för låg temperatur och ingrediensen kokas i stället för att det steks. Alla spisar och pannor är unika så du måste lära dig hur din spis fungerar och vad som är rätt temperatur för din spis och panna.
- Efteråt ska du rengöra din panna med varmt vatten och en diskborste. Låt pannan svalna först. Häll inte vatten från kranen i en varm gjutjärnspanna. Risken är då att gjutjärnspannan tar skada och går sönder. Läs gärna mer om hur du rengör din gjutjärnspanna på rätt sätt i vår artikel.
Steka kött i gjutjärnspanna
Förutom de allmänna råden i början av artikeln ska du tänka på detta när du ska steka kött i en gjutjärnspanna:
- Generellt ska kött stekas på hög värme under en kort tid. Det ger köttet en fin stekyta och en saftig kärna.
- Det är bra att använda en stor panna eller steka några bitar i taget. Fyller du en hel panna finns risken att pannan kyls ner för mycket och ditt kött blir kokt i köttsaften i stället för stekt.
- Köttet ska vara rumstempererat för att inte kyla ner gjutjärnspannan för mycket när det läggs ner i pannan. Tack vare gjutjärnspannans tjocka botten blir avkylningseffekten inte så stor. Det är en av alla anledningar att gjutjärnspannor är så populära att steka i.
- Köttet ska vara så torrt som det går att få. Torka av det med hushållspapper innan du lägger ner det i gjutjärnspannan. Kommer det för mycket vätska med köttet finns det en risk att pannan kyls ned och köttet blir kokt i stället för stekt.
- Rör och vänd inte köttet för ofta. Låt gjutjärnspannan göra sitt för att få rätt stekyta.
För mer information om hur du steker kött rekommenderar vi följande artikel från Svenskt Kött Extern länk.
Steka hamburgare i gjutjärnspanna
Att steka hamburgare i en gjutjärnspanna skiljer sig inte mycket från att steka kött i en gjutjärnspanna. Hur du steker kött i en gjutjärnspanna skrev vi om under rubriken Steka kött i gjutjärnspanna.
Har du en gjutjärnspanna och ett smashjärn har du redskapen för att lyckas med din perfekta burgare. När det kommer till hamburgarens ingredienser är det din kreativitet som sätter stopp.
Steka ägg i gjutjärnspanna
Att steka ägg i en gjutjärnspanna är inte samma sak som att steka kött.
Du kan sänka temperaturen på din gjutjärnspanna mer när du ska steka ägg än när du steker kött. Steker du ett ägg för varmt kommer det också bli segt och hårt.
Vi i redaktionen gillar våra stekta ägg när de är mjuka och har lös gula.
Mjuka ägg får du genom att sänka temperaturen till under medeltemperatur när du knäckt dina ägg i pannan. Låt de sedan stekas i några minuter på svag värme. Vi brukar skaka på pannan och när vi ser att gulan börjar stelna stänger vi av spisen helt.
Eftervärmen från gjutjärnspannan kommer göra att de blir klara. Ibland sitter de fortfarande fast i pannans botten. Det beror på hur mycket fett vi har tagit. Men låt äggen ligga kvar i pannan en stund så kommer de släppa när temperaturen i pannan och i äggen börjar sjunka.
Vill du ha dina ägg perfekt runda och tjocka som det ibland går att få på restaurang? Då finns det så kallade äggpannor i gjutjärn. De håller ägget på plats och gör så att ägget inte rinner ut. En äggpanna liknar en plättpanna, men själva stekytan är större och djupare.
Steka fisk i gjutjärnspanna
Att steka fisk i en gjutjärnspanna går att göra på lika många olika sätt som det finns fiskarter i världen.
Men det finns några tips att ta till sig när du steker fisk i en gjutjärnspanna:
- Använd mycket matfett
- Se till att fisken är helt torr från vatten och eventuell vätska från fisken.
- Vänd fisken högst en gång. Risken är annars att den ramlar sönder.
- Har du en gjutjärnspanna som klarar ugnen är det smart att låta fisken gå klart i ugnen. Fisken får då en fin stekyta samt att den kan få rätt innetemperatur i ugnen.
- Använd en mix av en neutral olja som rapsolja och smör. Den neutrala oljan tål en hög värme och smöret ger god smak.
- Mager fisk som torsk och kolja har behöver mer matfett än fet fisk som lax och makrill. Mager fisk kan med fördel paneras för att hålla ihop och släppa från panna lättare.
Steka pannkakor i gjutjärnspanna
Att steka pannkakor i en gjutjärnspanna kan vara tillfredsställande, men också en mardröm om du inte är vän med spisen eller om din gjutjärnspanna inte byggt upp en bra nonstick-yta.
När det kommer till pannkakssmeten finns det många olika varianter och det är upp till dig vilken variant du vill göra. Men det finns några tips att tänka på när du ska steka dina pannkakor:
- Använd mycket matfett. Speciellt om din gjutjärnspanna är ny.
- Se till att pannkakssmeten fått stå 10–30 minuter innan du använder den. Mjölet binder sig bättre med vätskan då.
- Undvik kylskåpskall pannkakssmet. Är pannkakssmeten för kall kommer den kyla ner gjutjärnspannan vid varje ny pannkaka och det kan bli svårt för dig att hitta en bra temperatur att steka i.
- Har du möjlighet att använda en pannkakspanna i gjutjärn och en pannkaksspade har du de bästa förutsättningarna för att lyckas.
Steka plättar i gjutjärnspanna
Att steka plättar skiljer sig inte mycket åt från att steka pannkakor som vi skrev om tidigare.
Skillnaden är att du behöver en plättlagg i gjutjärn i stället för en vanlig stekpanna eller pannkakspanna.

6 plättlagg i gjutjärn som förenklar plättgräddningen →
Vi listar 6 plättlagg i gjutjärn som underlättar vid plättbaket. Vi går också igenom för- och nackdelar med plättlagg i gjutjärn.
Bli vän med din gjutjärnspanna och spis
Det finns några saker att tänka på när du ska steka något i din gjutjärnspanna. Sammanfattningsvis ska du tänka på följande punkter:
- Förvärm gjutjärnspannan på låg värme.
- Se till att hela gjutjärnspannan är varm när du lägger ned matfettet.
- Använd rikligt med matfett och välj gärna en mix av rapsolja och smör.
- Torka dina ingredienser torra.
- Låt matfettet bli varmt innan du lägger ner dina ingredienser.
- Låt gjutjärnspannan och värmen göra sitt i början. En fin stekyta blir det inte om du vänder och rör dina ingredienser för mycket.
- Låt gjutjärnspannan svalna innan du rengör den.
Att steka i en gjutjärnspanna är inte enkelt och det kommer krävas tålamod av dig i början. En gjutjärnspanna kommer inte med en perfekt nonstick-yta från fabriken. En perfekt nonstick-yta tar tid att bygga upp.
Men när du väl börjar bli vän med din gjutjärnspanna och spis har du alla förutsättningar för att lyckas med den perfekta köttbiten, de perfekta äggen eller vad du vill steka i din gjutjärnspanna.
Vanliga frågor om att steka i gjutjärnspanna
Att det bränner fast i gjutjärnspannan kan bero på en eller flera av följande saker:
- Du använder för lite matfett. Testa att öka mängden matfett nästa gång.
- Din gjutjärnspanna har en dålig nonstick-yta. Det kan antingen bero på att pannan inte hunnit bygga upp en bra nonstick-yta än – använd i så fall mer matfett. Eller har nonstick-ytan förstörts av felaktig skötsel. Läs gärna följande artiklar för att lära dig mer om skötsel av gjutjärnspannor, rengöring av gjutjärnspannor och inbränning av gjutjärnspannor.
- Du rör eller försöker vända dina ingredienser innan de fått en bra stekyta. En bra stekyta blir som en skorpa och skorpan släpper lättare från stekytan.
Om du har en oemaljerad gjutjärnspanna kommer din gjutjärnspanna få en bättre och bättre stekyta med tiden. Mer och mer fett kommer brännas in i gjutjärnspannan.
Men om du någon gång behöver grovrengöra din gjutjärnspanna finns risken att du förlorar din nonstick-yta. Då räcker det kanske inte med att fortsätta att steka i din gjutjärnspanna. I stället kan du behöva bränna in din gjutjärnspanna på nytt. Läs mer om hur du oljar och bränner in din gjutjärnspanna.