15 stora gjutjärnspannor som ger dig stor stekyta
En stor gjutjärnspanna är bra för att du aldrig ska fylla en panna helt och hållet. En överfull panna kyls ner snabbare och du får inte det stekresultatet som du önskar. Därför är en större gjutjärnspanna bättre än en mindre. Men du ska se upp med att inte välja en för stor panna som inte passar dina värmezoner på spisen. I artikeln listar vi 15 stora gjutjärnspannor och reder ut vad du ska tänka på.
Stora gjutjärnspannor
Nedan listar vi 15 stora gjutjärnspannor som har en diameter från 28 centimeter upp till 43 centimeter. Tänk på att storleken på en gjutjärnspanna mäts ovanifrån från kant till kant.
Skeppshult Professional Stekpanna Gjutjärn Stålhandtag 28 cm
Skeppshult Traditional Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm
Le Creuset Signature Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm Volcanic
Le Creuset Signature Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm Matte Black
Anders Petter Stenfors Stekpanna Gjutjärn 28 cm
Fiskars Norden Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 28 cm
Ronneby Bruk Ultra Light Professional Stekpanna Lättgjutjärn 28 cm
Ronneby Bruk Ultra Light Original Stekpanna Lättgjutjärn 28 cm
Lodge Chef Collection Stekpanna Gjutjärn 30 cm (12 in)
Lodge Blacklock Stekpanna Lättgjutjärn 30 cm (12 in)
Skeppshult Professional Stekpanna Gjutjärn Stålhandtag 36 cm
Skeppshult Traditional Stekpanna Gjutjärn Trähandtag 36 cm
Ronneby Bruk Ultra Light Professional Stekpanna Lättgjutjärn 36 cm
Lodge Blacklock Stekpanna Lättgjutjärn 37 cm (14,5 in)
Lodge Stekpanna Gjutjärn Dubbla Handtag 43 cm (17 in)
En stekpanna bör vara stor oavsett material
Den primära uppgiften en stekpanna har är att steka dina ingredienser.
För att det ska bli ett bra stekresultat är det viktigt med en varm panna. En varm panna får du genom att värma upp pannan innan du lägger i dina ingredienser och att du säkerställer att ingredienserna inte kyler ner din panna för mycket.
Därför är det bra om ingredienserna inte är för kalla när du lägger ner dem i pannan. Samt att du inte fyller pannan helt och hållet när du ska steka något.
Det är en fördel med en stor gjutjärnspanna eftersom du kan lägga ner mer ingredienser åt gången utan att pannan kyls ner för mycket. Den varma stekytan runt omkring dina ingredienser hjälper till att behålla och höja temperaturen i pannan när du lagt ner dina ingredienser.
Att en stekpanna ska vara varm vid stekning gäller inte enbart gjutjärnspannor – det gäller alla pannor oavsett material. En fördel med gjutjärnspannor är att de oftast har tjocka bottnar som inte kyls ner för mycket när du lägger i dina ingredienser. Det är en anledning till att gjutjärnspannor är så populära att steka i.
Fördelar med en stor gjutjärnspanna
Nedan går vi igenom fördelar med stora gjutjärnspannor:
- Du får plats med fler och större ingredienser i en stor gjutjärnspanna utan att pannan kyls ner för mycket.
- En stor och tung gjutjärnspanna står stadigt på spisen och det är knappt någon risk för att vi ska stöta till den så den ramlar i golvet.
Nackdelar med en stor gjutjärnspanna
Nedan går vi igenom nackdelar med stora gjutjärnspannor:
- En stor gjutjärnspanna är tung.
- En stor gjutjärnspanna tar mer plats.
- Det finns en risk med att en för stor gjutjärnspanna inte passar din spis. Det är viktigt att bottendiametern på gjutjärnspannan passar dina värmezoner på spisen. Electrolux Extern länk är inne på samma spår med att det är viktigt att välja en stekpanna som passar din platta/värmezon.
Då är en stor gjutjärnspanna inte att föredra
En stor gjutjärnspanna är inte optimalt att använda om du till exempel ska steka pannkakor eller några få ägg.
Ska du steka pannkakor är det bättre med flera mindre stekpannor. Det är då lättare att få perfekt runda och tjocka pannkakor. Har du en för stor stekpanna när du steker pannkakor riskerar pannkakssmeten att rinna ut för mycket och du får pannkakor som är svåra att vända och att äta.
Det är därför det finns pannkakspannor i gjutjärn som är gjorda för att underlätta stekningen av pannkakor.
När du ska steka ägg gäller ungefär samma princip. Du vill inte att dina ägg ska rinna ut för mycket och bli för tunna. Risken är då att de blir för hårda och för sega.
Men om du har en stor gjutjärnspanna och vill steka några ägg men ändå behålla hyfsad form på äggen finns det äggringar att köpa. Äggringarna placerar du på pannan stekyta och häller upp ett ägg i var ring. På det sättet får du perfekt runda och tjocka ägg även om du har en stor panna.
Oemaljerade gjutjärnspannor fungerar extra bra med äggringar i stål eftersom stålredskap kan repa och skada emaljerade gjutjärnspannor.
Har du en teflonpanna bör du inte heller använda äggringar av stål eftersom teflonpannor kan skadas och repas av stålredskap. Det i sin tur leder till PFAS-ämnen frigörs och riskerar bland annat att komma ut i naturen. Läs mer hos Naturskyddsföreningen: 10 sätt att undvika PFAS Extern länk.
Det finns också äggpannor som är framtagna just för att steka perfekta ägg. Dessa kallas också blinipannor och har en mindre stekyta för att äggen inte ska kunna rinna ut för mycket. Läs gärna mer om ägg- och blinipannor i gjutjärn.
Sammanfattning – välj en stor gjutjärnspanna men inte för stor
Sammanfattningsvis är det bra att välja en så pass stor gjutjärnspanna som din spis klarar av och som du klarar av att hantera. En stor gjutjärnspanna är tung och blir procentuellt tyngre ju större gjutjärnspanna du väljer.
På en stor gjutjärnspanna på 28 centimeter och uppåt bör du dubbelkolla bottendiametern på gjutjärnspannan så din spis har tillräckligt stora värmezoner att klara värma hela pannan. Annars finns det ingen mening att välja en så pass stor gjutjärnspanna.
Vanliga frågor om stora gjutjärnspannor
Ja, din gjutjärnspanna kan bli för stor för din spis. Många normalstora spisar har en värmezon som är runt 22 centimeter som störst.
Tittar vi på en stor klassisk gjutjärnspanna från Skeppshult på 36 centimeter har den en bottendiameter på 29 centimeter. Sätter du den på en spisplatta med en diameter på 22 centimeter kommer det vara 3,5 centimeter runt om som inte har kontakt med värmekällan.
Det kommer resultera i att värmefördelningen i pannan kommer bli ojämn och du kommer få ett dåligt stekresultat om du utnyttjar hela stekytans storlek.
Ja, stora gjutjärnspannor är tunga. Se exempel på hur tunga stora gjutjärnspannor är nedan:
- Skeppshults Professional Stekpanna 28 cm väger 2,85 kilo.
- Skeppshults Professional Stekpanna 36 cm väger 5,25 kilo.
Du bör därför räkna med att en gjutjärnspanna på 28 centimeter och uppåt väger minst 2,5 kilo.
Det finns dock stora gjutjärnspannor som är i lättviktsgjutjärn. Stekpannor i lättviktsgjutjärn väger ungefär hälften än vad vanliga gjutjärnspannor. En gjutjärnspanna på 28 centimeter i lättviktsgjutjärn från Ronneby Bruk väger enbart 1,5 kilo.
Även om det finns fördelar med lätta gjutjärnspannor så finns det också nackdelar. Läs mer om för- och nackdelar med lätta gjutjärnspannor.